NASTAVA U PIROTSKOJ GIMNAZIJI USKORO NA FRANCUSKOM

Izvor: Kurir, 11.Dec.2011, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASTAVA U PIROTSKOJ GIMNAZIJI USKORO NA FRANCUSKOM

Gimnazija u Pirotu se priprema za dvojezičnu nastavu na francuskom i srpskom jeziku a četvoro profesora posle obuke u Francuskoj spremaju se da od naredne školske godine krenu da predaju

PIROT - Gimnazija u Pirotu se priprema za dvojezičnu nastavu na francuskom i srpskom jeziku a četvoro profesora posle obuke u Francuskoj intenzivno uče francuski i spremaju se da od naredne školske godine krenu da predaju, izjavila je direktorka Gimnazije Dragica Nikolić.

Nikolić >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je kazala da će od sledeće školske godine krenuti bilingvalno odeljenje sa 15 do 20 đaka koji će na francuskom učiti biologiju, hemiju, matematiku, informatiku i geografiju.

Pirotska Gimnazija se pored Beograda, Novog Sada i Niša našla u grupi od pet škola u kojima će biti dvojezična nastava.

Projekat podržavaju Ministarstvo prosvete i nauke, Francuski institut u Beogradu i Nišu, opština Pirot i Kompanija "Tigar tajers".

Nikolić je rekla da su sve pirotske osnovne škole obaveštene o potrebi pojačanog učenja francuskog jezika jer će pored klasifikacinog ispita učenici polagati i test iz francuskog.

Ona je dodala da su vrlo ponosni što je gimnazija stala u red sa školama iz velikih gradova. "Francuski jezik se u Gimnaziji uči već 130 godina.

Imamo i desetogodišnju saradnja sa francuskom školom "Mašion" u Klermon Feranu a jedan od motiva za dvojezičnu nastavu je i što u Pirotu radi francuksa fabrika guma "Mišlen"", rekla je Nikolićeva.

Pedagoški koordinator za dvojezičnu nastavu u Francuskom institutu u Beogradu Aleksi Mesmer je izjavio da podržavaju škole u kojima se uči francuski i projekte gde se razvija frankofonija.

"Učenicima je važno da dobro nauče francuski a posle završene Gimnazije mogu da se odluče za studije i u Francuskoj. Dobiće diplomu koju priznaje francusko Ministarstvo prosvete i sa njom i znanjem francuskog moći će lakše da nađu posao", kazao je Mesmer.

Profesorka matematike i informatike Irena Vidanović smatra da je od velikog značaja za samu školu koja se našla u grupi od samo pet škola u Srbiji koje će imati dvojezična odeljenja.

Profesorka biologije Marina Mijalković rekla je da tri puta nedeljno imaju časove francuskog jezika i da se radi veoma ozbiljno.

Član Opštinskog veća zadužen za vanprivredu Boban Nikolić kazao je da opština Pirot podržava projekat i da je opština finansirala odlazak profesora na jednomesečnu edukaciju u Francusku. "Učenici koji završe ovakvo odeljenje, lakše će moći da nastave studije.

Dobićemo viši rang obrazovanja i kadove koji će moći da rade u "Mišlenu", ambasadama i predstavništvima", kazao je Nikolić.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Nastava u gimnaziji u Pirotu uskoro i na francuskom

Izvor: Glas javnosti, 12.Dec.2011, 07:11

PIROT - Gimnazija u Pirotu se priprema za dvojezičnu nastavu na francuskom i srpskom jeziku a četvoro profesora posle obuke u Francuskoj intenzivno uče francuski i spremaju se da od naredne školske godine krenu da predaju, izjavila je direktorka Gimnazije Dragica Nikolić...Nikolić je kazala da...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.