Muzeji planiraju da digitalizuju Vorholove filmove

Izvor: Blic, 14.Avg.2014, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzeji planiraju da digitalizuju Vorholove filmove

Stotine filmova američkog pop art umetnika Endija Vorhola biće digitalizovano kako bi bili dostupni široj publici, saopštili su danas pokretači projekta. Endi Vorhol/foto:jackmitchell

Njujorški Muzej moderne umetnosti, Muzej Endija Vorhola u Pitsburgu i kompanija za vizuelne efekte MPC obavezali su se da će prebaciti u digitalnu formu oko 500 Vorholovih filmova snimljenih između 1963. i 1972.

Kako prenosi AP, blizu 1.000 rolni 16-milimetarskog filma biće digitalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << skenirano u slike visoke rezolucije. Rad na ovom projektu, koji će početi ovog meseca, trebalo bi da traje nekoliko godina.

Vorholovi filmovi se čuvaju u MoMA od početka 1990-ih.

Rodom iz Pitsburga, Vorhol je umro 1987. u 58. godini. Važi za jednog od najistaknutijih američkih umetnika 20. veka.

Vorhol je radio sa različitim umetničkim formama kao što su slikarstvo, štampa, fotografija i film.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Muzeji planiraju da digitalizuju Vorholove filmove

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Avg.2014, 06:47

Stotine filmova američkog pop art umetnika Endija Vorhola biće digitalizovano kako bi bili dostupni široj publici, saopštili su danas pokretači projekta...Njujorški Muzej moderne umetnosti, Muzej Endija Vorhola u Pitsburgu i kompanija za vizuelne efekte MPC obavezali su se da će prebaciti u digitalnu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.