Muslimanska braća osudila atentat na ministra

Izvor: RTS, 06.Sep.2013, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muslimanska braća osudila atentat na ministra

Jedan od lidera Muslimanske braće Amr Darag u ime 33 islamističke partije osudio pokušaj ubistva egipatskog ministra unutrašnjih poslova Muhameda Ibrahima i odbacio odgovornost za taj napad. Vlada demantovala medijske navode da će izbrisati Muslimansku braću iz registra NVO.

Najveće islamističke političke partije u Egiptu odbacile su odgovornost za pokušaj ubistva egipatskog ministra unutrašnjih poslova Muhameda Ibrahima, pošto je niz pokreta za napad optužilo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Muslimansku braću.

U napadu koji se juče dogodio u Nasr Sitiju, delu Kaira koji važi kao uporište Muslimanske braće, Ibrahim nije povređen, ali su 24 osobe povređene.

Napad je izvršen eksplozivnom napravom, i tada su oštećena četiri automobila iz ministrovog konvoja vozila. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Jedan od lidera Muslimanske braće Amr Darag odbacio je navode da je taj pokret odgovoran za napad.

On je u ime 33 islamističke partije oštro osudio napad na Ibrahima.

Napad na Ibrahima prvi je atentat na nekog visokog zvaničnika prelazne egipatske vlade otkako je svrgnut bivši predsednk Egipta Muhamed Mursi.

Muslimanska braća ostaju NVO

Istovremeno, egiptska vlada je demantovala medijske izveštaje da je odlučila da izbriše Muslimansku braću iz registra nevladinih organizacija, prenosi Bi-Bi-Si.

Mediji su ranije danas preneli da je portparol ministarstva za socijalnu solidarnost rekao da će status te islamističke grupacije kao nevladine organizacije biti izbrisan "za nekoliko dana".

Šerif Šavki iz kancelarije egipatskog premijera je, međutim, izjavio za Bi-Bi-Si da ministar za solidarnost nije objavio nikakvu odluku o statusu Muslimanske braće.

Taj pokret se kao nevladina organizacija zvanično registrovao u martu, kao odgovor na jedan sudski postupak koji su pokrenuli njegovi protivnici, tvrdeći da on nema legalan status.

Pokret takođe ima legalno registrovano političko krilo, Partiju slobode i pravde, koja je osnovana u junu 2011. godine kao "neteokratska stranka", nakon pobune kojom je svrgnut predsednik Hosni Mubarak.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.