Muižnieks: Podržati medijski pluralizam

Izvor: RTS, 20.Mar.2015, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muižnieks: Podržati medijski pluralizam

Komesar Saveta Evrope za ljudska prava Nils Muižnieks rekao je da je za dalji razvoj medijskih sloboda u Srbiji potrebno da državni zvaničnici prevaziđu retoriku konfrontacije i da podržavaju medijski pluralizam i kritičku diskusiju.
"Vlada ima pozitivnu obavezu da podržava pluralizam medija i kritičku diskusiju i u tom kontekstu signali koje šalju visoki zvaničnici, retorika koju koriste, s kim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i kako razgovaraju su veoma važni za ukupnu atmosferu i prevazilaženje ranijeg konteksta konfrontacije", izjavio je na Muižnieks na konferenciji za novinare, prenosi Beta.

Komesar Saveta Evrope danas završava petodnevnu posetu Beogradu, a jedna od glavnih tema razgovora s najvišim srpskim zvaničnicima i predstavnicima nezavisnih organizacija i medija bila je sloboda medija.
Muižnieks je pozdravio donošenje paketa zakona u slobodi medija u avgustu 2014, čiji je cilj osiguravanje medijskog pluralizma i veće transparentnosti vlasništva i koji bi, kako je dodao, mogli biti počenta tačka za rešavanje problema medijskih sloboda.
Komesar Saveta Evrope je, međutim, istakao da se implementacija zakona, kao i druga pitanja medijske slobode, razmatraju u kontekstu koji je veoma "polarizovan i politiziran".
Prema njegovom mišljenju, postoje različite forme pritiska na medije, koji može biti direktan i indirektan i samoimpliciran.
"Pritisak ne mora da dođe direktno iz vlade, ali ako vlada signalizira da joj se ne dopadaju određeni novinari ili medijske kuće, to može imati ogromne posledice", kazao je Muižnieks.
On je ukazao na značaj tih singala i potrebu da se prevaziđe retorika koja podrazumeva nazivanje novinara "izdajicama, špijunima, agentima EU i slično".
Pozdravio rad komisije za rešavanje ubistava novinara 
Muižnieks je izjavio da deli određene zabrinutosti iz izveštaja zaštitnika građana Saše Jankovića za 2014. godinu i dodao da su napadi i nedavne pretnje novinarima i činjenica da četiri novinara žive sa 24-časovnim policijskim obezbeđenjem "znak da nije sve kako bi trebalo da bude".
Komesar je pozdravio rad komisije za rešavanje ubistava novinara i podizanje optužnice protiv četiri osobe, kao i nameru nadležnih organa da obezbede rad medija na manjinskim jezicima, što, kako je dodao, nije slučaj u mnogim zemljama članicama Saveta Evrope.
Izrazio je zadovoljstvo i zbog toga što Ministarstvo kulture sprovodi istragu slučajeva blokiranja pojedinih veb sajtova i zbog hapšenja jednog od osumnjičenih za te napade, kao i što je ministarstvo organizovalo seminar o sajber bezbednosti i visokotehnološkom kriminalu za ljude koji vode veb portale.
Osvrnuvši se za predstojeću privatizaciju medija i ukidanje državne podrške medijskim kućama, Muižnieks je rekao da će pažljivo posmatrati taj proces, koji "nosi određene rizike, ali i mogućnosti za dalji razvoj medija".
Muižnieks je istakao da bi voleo da vidi da politička elita neguje i podržava kritičku medijsku diskusiju i pluralizam "tako da niko ne postavlja pitanje zašto se neki popularni programi otkazuju iako su donosili novac, tako da niko ne bude uznemiravan zato što na fejsbuku iznosi svoje mišljenje".
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.