Most od životnog značaja za sedam opština

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Jun.2015, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Most od životnog značaja za sedam opština

SARAJEVO, BANJALUKA - Od danas su stvorene sve pretpostavke za konačno ratificiranje i potpisivanje sporazuma o gradnji međudržavnog mosta Bratunac - Ljubovija, između BiH i Srbije, nakon što je Predsjedništvo BiH na sjednici usvojilo Prijedlog odluke o prihvatanju sporazuma između Vijeća ministara i Vlade u Beogradu.

Na ovaj način sam proces gradnje, koji željno iščekuju građani i BiH i Srbije, pogotovo mještani sedam općina u pograničnom pojasu, kojima je ovo pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << od životnog značaja, trebalo bi da počne vrlo brzo.

Koliki je lokalni značaj samog mosta, potvrđuje i predviđeno gravitaciono područje, koje sa bh. strane obuhvata općine Bratunac, Srebrenica, Zvornik i Milići, a sa srbijanske općine Ljubovija, Bajina Bašta i Mali Zvornik.

Kako je to "Nezavisnim" potvrdio Vanja Filipović, šef Kabineta Slavka Matanovića, državnog ministra transporta i komunikacija, sada su ugovorne strane - Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije i Ministarstvo transporta i komunikacija (MTK) BiH - dužne imenovati zajednički tim za realizaciju sporazuma.

"Izgradnju mosta finansira Republika Srbija u ukupnom iznosu, a dinamički plan izgradnje nije utvrđen sporazumom. Inače, potreba izgradnje novog mosta (nova lokacija) je iz razloga što je postojeći ograničeno upotrebljiv i dozvoljena nosivost je smanjena. Postojeći most je u gradu i mogućnosti prevoza velikog tereta su ograničene", pojašnjava Filipović.

Na pitanje koliko ovaj projekat može pomoći u otopljavanju odnosa između dvije države, naročito nakon posljednjih događaja, Filipović zaključuje da je o političkim i diplomatskim implikacijama nezahvalno govoriti.

"Ono što je bitno jeste da će se s obje strane granice lakše, brže i jeftinije obavljati prevoz robe i putnika, a to je uvijek dobra osnova za jačanje odnosa između bilo koje dvije države", zaključuje Filipović.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, koje u skladu s nadležnostima učestvuje u projektu, ističu da je gradnja mosta od izuzetnog značaja za RS, odnosno BiH, i Srbiju.

"Gradnja mosta na lokaciji Ljubovija - Bratunac, te izgradnja graničnog prelaza, što se tiče obaveza ovog ministarstva, ide planiranom dinamikom. Ministarstvo je zaduženo za manji dio poslova i do kraja sedmice trebalo bi da bude gotova izrada rješenja prema zaključku Vlade RS, a kojim se posao izdavanja lokacijskih uslova, odobrenja za gradnju i upotrebna dozvola za most povjerava nadležnom ministarstvu u Srbiji", ističu iz Ministarstva.

Navode da su se na ovaj korak odlučili kako bi ubrzali procedure, a gradnja mosta počela što prije.

"Ministarstvo je na sebe preuzelo obavezu da istu dokumentaciju izda za pristupne saobraćajnice i zajednički GP na teritoriji RS, odnosno BiH. Investitor ovog dijela projekta je Uprava za indirektno oporezivanje BiH", pojašnjavaju u Ministarstvu, zaključujući da će izgradnjom mosta biti riješen jedan od decenijskih problema ovog kraja.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS su kazali da je projektom predviđen i zajednički granični prelaz sa šest traka za putnička vozila, autobuse i kamione, kao i zajednički terminal sa četiri saobraćajne trake.

Ukupna vrijednost projekta gradnje mosta i terminala je oko 12 miliona eura, a planirano je da izgradnja počne do kraja ove godine te da bude završena u periodu dvije godine.

Inače, sam most je projektovan u dužini 227 metara, dok će njegova širina biti oko 14 metara. Imaće sedam raspona, pri čemu će opterećenje na tle prenositi osam stubova, dva obalna i šest središnjih.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.