Most Zemun - Borča gotov do 27. decembra

Izvor: Prva.rs, 30.Jul.2014, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Most Zemun - Borča gotov do 27. decembra

To je zaključeno na današnjem sastanku potpredsednice vlade i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malijem, objavljeno je na sajtu ministarstva.

Prema predviđenoj dinamici, most Zemun-Borča trebalo bi da bude završen do 27. decembra ove godine, a svi pristupni putevi do 15. septembra 2015. godine.

Na sastanku u vladi je konstatovano da radovi teku predviđenom dinamikom, ali da je potrebno otkloniti >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << propuste prethodnih gradskih i republičkih vlasti i pojačati nadzor kako bi most bio završen bez nepotrebnih dodatnih troškova za državni i gradki budžet.

Zbog toga će ministarstvo i grad organizovati sastanke sa nadležnim komunalnim i gradskim preduzećima da bi se što pre otklonile sve nedorečenosti i sa kineskim partnerom biće potpisan Aneks 4, što je uslov za završetak mosta.

Izgradnjom mosta Zemun-Borča, teretni saobraćaj koji ide iz Banata biće izmešten iz Beograda i taj most biće veza sa putnim koridorima 10 i 11.

Novi most preko Dunava će biti dugačak 1.507 metara, širok 29,1 metara i visok 22,8 metara, sa ukupno šest kolovoznih traka i pešačko-biciklističkim stazama sa obe strane, a pristupne saobraćajnice biće dugačke 21,6 kilometara.

Glavni raspon mosta je dugačak 362 metra.

Radovi na mostu Zemun-Borča počeli su krajem oktobra 2011. godine.

Ukupna vrednost mosta sa pristupnim saobraćajnicama je oko 260 miliona dolara, a od tog iznosa 85 odsto kreditira kineska Eksim banka, dok preostalih 15 odsto obezbeduju država Srbija i Grad Beograd.

Most gradi kineska kompanije "Čajna roud and bridž korporejšn" (Ćina Road and Bridge Corporation).

To će biti drugi most na Dunavu u Beogradu, a urbanističkim planom predviđeno je da se u budućnosti u glavnom gradu izgradi još jedan most na Dunavu kod Vinče, kao i most preko Ade Huje.

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.