Morikone u Beogradskoj areni

Izvor: RTS, 13.Feb.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Morikone u Beogradskoj areni

Slavni italijanski kompozitor dirigovaće simfonijskim orkestrom "Roma Sinfonieta" i našim Horom "Obilić" na velikom koncertu Beogradskoj areni koji zatvara jubilarni 10. Gitar Art Festival.

Proslavljeni italijanski kompozitor Enio Morikone, zvezda 10. Gitar Art Festivala, izjavio je da mu je čast što će izvesti svoja dela beogradskoj publici i da se prelepo oseća prvi put u Beogradu.

Morikone je na konferenciji za novinare u Skupštini grada rekao da je došao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da održi koncert zbog koga je jako uzbuđen.

"Uvek brinem da li će koncert biti uspešan koliko želim", rekao je maestro.

Enio Morikone će sutra uveče u Beogradskoj areni dirigovati svojim simfonijskim orkestrom "Roma Sinfonieta" od 96 muzičara i našim Horom "Obilić" koga čine 120 članova.

Maestro se zahvalio organizatorima Gitar Art Festivala, Ministarstvu kulture i Skupštini grada na upornosti i hrabrosti da organizuju ovako složen koncert, koji podrazumeva i velike troškove, i što su pokazali izuzetno poštovanje prema njegovom delu.

Preko 200 vrhunskih muzičara na sceni pod dirigentskom palicom jednog od pet najvećih živih muzičara na svetu Morikonea, skoro dva sata izvodiće najromantičnije filmske melodije našeg vremena čiji je on autor.

U prvom delu koncerta biće izvedena muzika za solo gitaru koju je Morikone komponovao pre 50 godina, a izvođači su italijanski gitaristi Roberto Fabri i Karlo Markione.

Drugi deo obelžiće filmska muzika po kojoj je maestro najprepoznatljiviji, kompozicije za filmove "Dobar, loš, zao", "Bilo jednom u Americi", "Za šaku dolara", "Sinema Paradizo", "Lolita", "Misija na Mars", "Malena", "Nesalomivi".

Morikone je studirao trubu, kompoziciju, horsku muziku i horsko dirigovanje na Akademiji "Santa Sesilia". Komponovao je i aranžirao muziku za više od 500 filmova i televizijskih produkcija.

Nominovan je pet puta za Oskara za filmsku muziku, ali nijednu nije osvojio, pa mu je 2007. godine dodeljen počasni Oskar za doprinos umetnosti filmske muzike.

Kao dirigent rukovodio je najvećim svetskim orkestrima kao što su Filharmonijski orkestar i hor milanske Skale, Orkestar rimske opere, Londonski simfonijski orkestar i Nacionalni orkestar Španije.

Njegovi retki nastupi spadaju među vrhunske kulturne događaje što potvrđuje i njegov nastup 2007. godine sa orkestrom "Roma Sinfonieta" u sali Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, prilikom svečane inauguracije generalnog sekretara Ban Ki Muna.

Koncert velikana svetske muzike na Dan zaljubljenih biće kruna jubilarnog festivala, najlepša završnica praznika gitarskog zvuka koji je punio beogradske sale sedam dana.

Bina za ovaj koncert biće dugačka i široka 20 metara sa nekoliko posebnih podijuma za orkestar, hor i dirigenta, uz 190 stolica, 110 notnih stalaka, desetinama specijalnih mikrofona, posebnim osvetljenjem i dekoratvinim cvetnim arnažmanima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.