Ministri osudili ponašanje policajca

Izvor: B92, 15.Mar.2016, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri osudili ponašanje policajca

Beograd -- Ministar Nebojša Stefanović reagovao je na uvrede koje je predsednik Nezavisnog policijskog sindikata uputio šefici Biroa za medije Biljani Popović Ivković.

“Kao ministar unutrašnjih poslova, najoštrije osuđujem takav govor prema jednoj ženi, koleginici iz Ministarstva unutrašnjih poslova. To nije način da se vodi sindikalna borba. Ta borba se vodi za prava zaposlenih, a ne služi za omalovažavanje onih koji drugačije misle“, istakao je Stefanović. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ministar je rekao da je ovakvo ponašanje Momčila Vidojevića skandalozno za nekoga ko sebe želi da prikaže kao osobu koja radi u interesu građana.

“Umesto da pokaže da je policijski poziv profesija plementih, časnih i čestitih ljudi, on je pokazao apsolutni primitivizam i na najgrublji način uvredio ne samo svoju koleginicu, već i sve žene u Ministarstvu i u Republici Srbiji“, dodao je Stefanović.

Ministar je naglasio da je nedopustivo da bilo koji čovek, a pogotovo neko ko nosi značku i hoće da predstavlja uniformu koja je simbol zaštite građana Srbije, na tako brutalan, vulgaran i neprimeren način vređa žene .

“Šta onda mogu da očekuju druge žene o kojim bi takav policajac trebao da se brine“, zaključio je ministar policije.

Reagovala je i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

"Nakon što smo nedavno u medijima slušali neprimerene izjave političara na račun žena iz javnog života Srbije, večeras smo svedoci nezaštićenosti, omalovažavanja, neprihvatljivog seksizma, neprofesionalnosti u instituciji kojoj bi žene žrtve u Srbiji prvo trebalo da se obrate – policiji. Osuđujem neodgovornu izjavu policajca, predstavnika Nezavisnog policijskog sindikata upućenu ženi, koja je jedan od najplastičnijih primera položaja žena u društvu koje u svom poslu moraju da se bore i sa nepoštovanjem, nipodaštavanjem i vređanjem samo zbog toga što su žene", navela je Mihajlovićeva.

Ona je pozvala institucije da reaguju i time pokažu ženama u Srbiji da nisu prepuštene same sebi, da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo i da je bilo kakav oblik psihičkog ili fizičkog maltretiranja žena u Srbiji i vređanja model ponašanja na koji više ne pristajemo.

"Time ćemo pokazati i da žene mogu da se oslone na policiju, da je ona tu zbog njih, da ih štiti kada su žrtve nasilja i da mogu imati poverenje u institucije. Zatvaranje očiju pred ovakvim primerima daje legitimitet nasilnicima. Muškarci i žene u Srbiji moraju biti ravnopravni. Žene ne smeju biti u lošijem položaju samo zbog toga što su žene. Bilo kakvo nasilje je neprihvatljivo. Dok ova tri principa jednoglasno ne usvoji čitavo društvo i sve institucije, Srbija neće postati moderna, razvijena zemlja ravnopravnih", zaključila je Mihajlovićeva.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Stefanović oštro osudio vređanje službenice MUP-a

Izvor: RTS, 15.Mar.2016

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović najoštrije osudili ponašanje, seksističku izjavu i uvrede koje je predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije Momčilo Vidojević uputio načelnici Odeljenja za medije i komunikacije MUP-a Biljani...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.