Ministarstvo pravde prosledilo Kolmaru dodatnu dokumentaciju

Izvor: RTS, 02.Mar.2017, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo pravde prosledilo Kolmaru dodatnu dokumentaciju

Apelacionom sudu u Francuskoj Ministarstvo pravde Srbije prosledilo je pre dva dana dodatne dokaze protiv Ramuša Haradinaja na više od 100 strana, kao i hašku presudu, kako bi se pokazalo da se Haradinaj u Srbiji ne tereti za ista dela za koja je ranije oslobođen u Haškom tribunalu, rečeno je "Tanjugu" u Ministarstvu pravde.
Ministarka pravde Nela Kuburović u izjavi za Tanjug je precizirala da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se dodatnoj dokumetaciji nalaze iskazi svedoka i izveštaji Ministarstva unutrašnjih poslova, vojne pošte i zapisnici sa izvršenog uviđaja.

"To smo poslali kako bismo pokazali da nisu tačni navodi koji se ističu u medijima u poslednjih mesec dana da se Haradinaj pred pravosudnim organima Srbije tereti za ista krivična dela za koja je oslobođen u Haškom tribunalu", rekla je Kuburovićeva.
Prema njenim rečima, Srbija je u više navrata istakla da Tužilaštvo za ratne zločine vodi postupak za dela koja su se desila tokom juna 1999. godine, dok se haška presuda odnosi na događaje koji su se dešavali tokom 1998. godine.
"Uz dokumentaciju koju smo dostavili francuskim organima, prosleđena je i presuda Haškog tribnala upravo kako bi mogli da se uporede dokazi", napomenula je Kuburovićeva.
Imajući u vidu današnje ročište na kojem je sud odluku o izručenju Haradinaja ponovo odložio za 6. april, ministarka očekuje da će francuski organi da traže dodatnu dokumentaciju.
Ona je istakla da će Ministarstvo pravde svakako odgovoriti svim zahtevima i dostaviti sve što je neophodno da bi francuski sud mogao da odluči u skladu sa molbom Srbije.
"Moram da istaknem da ono što je Srbija do sada dostavila u postunosti ispunjava sve zahteve koje propisuje Evropska konvencija o ekstradiciji da bi se odlučilo o molbi za izručenje", napomenula je ona.
Dokumentacija od preko 100 strana prosleđena je francuskom sudu bez njegovog zahteva, odnosno na inicijativu Ministarstva pravde.
Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru je za 6. april odložio donošenje odluke o zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja zbog sumnje da je izvršio ratne zločine na Kosovu i Metohiji.
Nakon hapšenja Haradinaja, Srbija je prosledila Francuskoj zahtev za njegovo izručenje sa pratećom dokumentacijom i dokazima o istrazi koja se protiv njega vodi u Beogradu zbog sumnje da je počinio ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.
U pitanju su zločini za koje mu se nije sudilo pred Haškim tribunalom koji ga je ranije oslobodio optužbi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Pre dva dana prosleđena dokumentacija o Haradinaju"

Izvor: B92, 02.Mar.2017

Beograd -- Pre dva dana Apelacionom sudu u Francuskoj prosleđena je dodatna dokumentacija o zahtevu za izručenje Ramuša Haradinaja, kažu u Ministarstvu pravde...Dokumentacija od preko 100 strana prosleđena je francuskom sudu, bez njegovog zahteva, odnosno na inicijativu Ministarstva pravde...Ministarstvo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.