Međunarodni dan pravde

Izvor: RTS, 17.Jul.2011, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni dan pravde

Širom sveta obeležava se Međunarodni dan pravde, a ujedno i godišnjica usvajanja Rimskog statuta kojim je osnovan Međunarodni krivični sud.

Međunarodni dan pravde ili Svetski dan međunarodne pravde, obeležava se u znak solidarnosti sa žrtvama zločina protiv čovečnosti, genocida i ratnih zločina, u cilju podrške sistemu međunarodne krivične pravde.

Svake godine 17. jula promoviše se međunarodna krivična pravda i ukazuje na značaj podrške Međunarodnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << krivičnom sudu koji procesuira odgovorne za genocid, zločin protiv čovečnosti, ratne zločine i zločine agresije.

Na današnji dan 1998. godine usvojen je Rimski statut kojim je osnovan Međunarodni krivični sud. To je stalni sud i sedište mu je Hagu, u Holandiji.

Zaključno sa junom ove godine, 114 država su članice Međunarodnog krivičnog suda, uključujući sve države Južne Amerike, gotovo sve evropske zemlje i polovinu zemalja afričkog kontinenta.

Još dve države će postati članice do septembra, a 34 države uključujući Rusiju, potpisale su Rimski statut, ali ga nisu ratifikovale.

Među 44 zemlje članice Ujedinjenih nacija koje nisu potpisale niti ratifikovale statut su SAD, Kina i Indija.

Odluku da SAD ne potpišu Rimski statut donela je administracija bivšeg predsednika Džordža Buša, a istu politiku nastavila je i administracija Baraka Obame.

Od novembra 2009. godine SAD učestvuje kao posmatrač na sastancima Skupštine država članica Međunarodnog krivičnog suda.

Srbija je među zemljama koje su i potpisale i ratifikovale Rimski statut. Srpski parlament usvojio je Zakon o saradnji sa Međunarodni krivični sudom 2009. godine, čime je stvorena osnova za dalju primenu osnovačkog akta tog suda - Rimskog statuta.

U januaru 2011. godine srpska ministarka pravde Snežana Malović i predsednik Međunarodnog krivičnog suda Sang-Hjun Song potpisali su u Hagu sporazum koji će omogućiti da ljudi osuđeni pred tim sudom izdržavaju kaznu u Srbiji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.