U svetu se prvi put obeležava Međunarodni dan pravde

Izvor: Blic, 17.Jul.2011, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U svetu se prvi put obeležava Međunarodni dan pravde

U svetu se danas prvi put obeležva 17. jul, Međunarodni dan krivične pravde, na dan kada je 1988. godine usvojen Rimski statut kojim je osnovan Međunarodni krivični sud (MKS).

Međunarodni dan krivične pravde posvećen je proslavi razvoja i dostignuća krivičnog pravosuđa a obeležavanju se pored MKS, između ostalog pridružuje i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, saopšteno je u Hagu.

"Svrha obeležavanja ovog dana je da se proslave koraci koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je međunarodna zajednica preduzela u cilju postizanja zajedničkog cilja globalne pravde i podsticanja dijaloga među pobornicima međunarodne pravde širom sveta", navedeno je u saopštenju Haškog tribunala.

Predsednik MKSJ, sudija Patrick Robinson, ocenio je da je obeležavanje Međunarodnog dana krivične pravde "prilika da proslavimo dostignuća MKSJ i da podignemo svest o pionirskim doprinosima koje je on dao širem cilju međunarodne pravde".

Haški tribunal je doprinos proslavi Medjunarodnog dana krivične prave dao sadržajima na svom veb sajtu i fejsbuk stranici, koji su posebno kreirani ovim povodom, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.