Masovne ostavke čeških lekara

Izvor: RTS, 20.Dec.2010, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masovne ostavke čeških lekara

Više od petine ukupnog broja lekara u bolnicama širom Češke podnelo zahtev za otkaz, mesec dana pošto su uputili otvoreno pismo vladi da će da napuste radna mesta zbog malih plata.

Ukupno 3.513 lekara u Češkoj uputilo je zahtev za raskid radnog odnosa, kao deo kampanje "Hvala vam, mi odlazimo", koja traje dva meseca.

Sindikat lekara, pre mesec dana, uputio je otvoreno pismo vladi, u kojem se navodi da će lekari napustiti radna mesta, zbog malih plata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Češki lekari traže prosečnu mesečnu platu od oko 2.775 evra, što je trostruki češki prosek, a sada zarađuju oko 1.983 evra, bez noćnog i prekovremenog rada.

Ipak, pošto prekid radnog odnosa stupa na snagu 1. marta naredne godine, lekari i dalje imaju vremena da se predomisle, prenela je agencija AP.

Oko 250 čeških lekara svake godine napusti Češku, zbog veće zarade u drugim zemljama Evropske unije.

Za sada nema reakcije iz češke vlade, mada je u petak, prošle nedelje, ministar zdravlja Leos Heger izjavio da ne očekuje da će više od 700 lekara dati otkaz i pozvao lekare da ne napuštaju radna mesta i da mu daju dovoljno vremena da sprovede neophodnu reformu.

Nova češka vlada tri stranke desnice i centra, s liderom Građanske demokratske stranke Petrom Nečasom na čelu, najavila je da je reforma sistema zdravstvene zaštite prioritet, ali da se usredsredila na mere štednje, da bi smanjila budžetski deficit.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.