Marti nastavlja zaboravljenu istragu

Izvor: RTS, 20.Jan.2010, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marti nastavlja "zaboravljenu" istragu

Izvestilac Saveta Evrope Dik Marti završio posetu Kosovu i Metohiji. U srpskom tužilaštvu za ratne zločine tvrde da je Martijeva poseta vrlo konkretna i da on nastavlja prikupljanje podataka o trgovini ljudskim organima i zločinima nad Srbima.

Specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti završio je posetu Kosovu i Metohiji. Marti nije precizirao šta je bio cilj njegovog dolaska na Kosovo. Specijalni izvestilac je rekao da on i njegov tim nisu ni sudski, a ni istražni organi, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << već da samo žele da saznaju istinu.

U srpskom tužilaštvu za ratne zločine tvrde da je Martijeva poseta vrlo konkretna i da on nastavlja prikupljanje podataka o trgovini ljudskim organima i zločinima nad Srbima koje su, kako se osnovano sumnja, počinili pripadnici OVK na severu Albanije.

I državni sekretar u Ministasrtvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović je rekao da je cilj njegove posete nastavak istrage o sumnji da se trgovalo organima zarobljenih Srba tokom 1999. godine.

"On nastavlja tamo gde je zapravo pre šest meseci nasilno zaustavljen, kada mu nije omogućeno da obiđe i ispita Žutu kuću i da ima uvid u dokumenta koja organi pravosuđa u Albaniji mogu da imaju", objasnio je Ivanović.

"Marti jedino kod nas može da računa na punu saradnju. Sumnjam da će Albanci, posebno Albanci u Albaniji, biti spremni da mu stave na uvid ono što imaju", naveo je Ivanović za B92.

Marti je pre dva meseca boravio u Beogradu, gde je o sumnjama o trgovini organima nestalih i kidnapovanih Srba razgovarao sa srpskim zvaničnicima.

Zašto je Marti na Kosovu? 

Prištinski mediji, međutim, tvrde da je istražitelj Saveta Evrope razgovarao sa kosovskim zvaničnicima o rasvetljavanju sudbine nestalih, a ne o navodima o trgovini ljudskim organima.

Marti se juče najpre sastao sa kosovskom ministarskom pravde Nekibe Keljmendi, a direktor za informisanje u Ministarstvu pravde Kosova Astrit Koljaj je naveo da su razgovarali o nestalim licima, ali ne i o trgovini ljudskim organima.

"Prvo pitanje se ticalo nestalih lica i pomoći koju može da pruži Savet Evrope, a drugo aktivnosti Ministarstva u tom pravcu", rekao je Koljaj.

U saopštenju kosovskog ministarstva pravde je navedeno da Martijeve misija na Kosovu nije istražiteljska, nego da je na Kosovo došao kako bi sagledao mogućnosti da članovi porodica nestalih lica dobiju što više informacija o sudbini tih ljudi.

"Jedan od osnovnih ciljeva Saveta Evrope jeste garantovanje zajedničkog života u miru među narodima, bez nacionalnih, verskih i rasnih razlika", rekao je Marti tokom susreta sa Nekibe Keljmendi.

Marti se sastao sa službenicima Euleksa, odnosno Odelenja za nestala lica i sudsku medicinu, pošto šef misije Iv de Kermabon trenutno boravi u Briselu.

U Albaniji bez uspeha

Marti je sredinom avgusta pokušao da poseti sever Albanije, odnosno selu Burel, u kome se, navodno nalazila klinika u kojoj su otetim Srbima sa Kosova vađeni organi.

 

Članovi tima Saveta Evrope, u pratnji zvaničnika albanskog Ministarstva pravde, pokušali su u da razgovaraju sa članovima porodice Katuči o optužbama da je njihova kuća služila kao improvizovana klinika u kojoj su vađeni organi otetima Srbima i drugim nealbancima sa Kosova.

Gnevni meštani sela Ripe, kod Burelja, u kojem su, prema navodima bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte, pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova prebacivali otete Srbe, blokirali su prolaz kolone.

Predstavnici Saveta Evrope u Tirani nisu želeli da komentarišu ni dešavanja ni izveštaje medija.

Istražioci Tribunala su 2004. godine pretražili "žutu kuću", kada su pronašli tragove krvi, kao i gazu i špriceve u blizini kuće.

Meštani sela nisu tada dozvolili da se izvrši ekshumacija leševa na lokalnom groblju, tvrdeći da su na groblju sahranjeni samo njihovi rođaci, nakon čega je istraga obustavljena, zbog nedostatka dokaza.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Marti: Želimo da saznamo istinu

Izvor: B92, 20.Jan.2010

Priština -- Specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti završio je posetu Kosovu, gde se sastao sa ministarkom pravde Nekibe Keljmendi i sa porodicama nestalih na Kosovu... U saopštenju Ministarstva pravde Kosova navedeno je da su Marti i Keljmendijeva razgovarali o nestalima na Kosovu, kao i da...

Nastavak na B92...

Istražitelj Saveta Evrope završio posetu Kosovu

Izvor: Blic, 20.Jan.2010

Dik Marti, istražitelj Saveta Evrope zadužen za istragu o navodnoj trgovini organima Srba i drugih nealbanaca na Kosovu u sukobima 1999. godine, razgovarao je danas sa članovima porodica nestalih na Kosovu...Marti je tim sastankom završio dvodnevnu posetu Kosovu. On je juče razgovarao sa predstavnicima...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.