Mala Gospojina proslavljena u Obiliću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2019, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mala Gospojina proslavljena u Obiliću

Praznik Rođenja Presvete Bogorodice, u narodu poznat i kao Mala Gospojina, obeležen je danas u Obiliću, gradu iz kojeg su Srbi proterani tokom sukoba na Kosovu i Metohiji, a koji je administrativni centar opštine u čijem su sastavu četiri sela sa srpskom većinom.

Liturgiji, koju je služio paroh Aleksandar Našpalić, prisustvovao je i pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, koji je poručio da je veoma važno da se formira >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << opština Prilužje-Plemetina, da bi okupila sela sa srpskom većinom u ovom delu centralnog Kosova i Metohije, koja su trenutno u sastavu većinski albanskih opština.

"Ovo je hrabar narod, narod koji je izdržao mnogo toga, pa će izdržati trenutke koji su i sada teški. Borićemo se, pre svih predsednik Srbije Aleksandar Vučić i pregovarački tim na čelu s Markom Đurićem, da se formira opština Prilužje-Plemetina koja bi omogućila da njom upravljaju Srbi i da situacija bude bolja", kazao je Petković.

Na taj način bi, kako je istakao, bila izbegnuta sutuacija da lokalne albanske vlasti administrativnim preprekama sprečavaju izgradnju vrtića i škola, kao i ekonomska ulaganja u većinski srpska sela.

Kako je saopšteno iz Kancelarije Vlade Srbije za KiM, Petković je naglasio da je od presudne važnosti da na predstojećim pokrajinskim izborima 6. oktobra pobedi Srpska lista, jer je to garancija očuvanja institucija Srbije na terenu, veze sa Beogradom i borbe za interese srpskog naroda.

"Ne smemo da dozvolimo da nam Priština podmetne kukavičje jaje i da pojedinci koji ne predstavljaju srpski narod i nemaju veze s Beogradom prođu na ovim izborima i tako ostvaruju interese Prištine, a ne interese srpskog naroda i Beograda", upozorio je Petković.

Mesni paroh Aleksandar Našpalić konstatovao je da se prognani Srbi već dve decenije okupljaju kako bi obeležili slavu Obilića, u nadu da će se jednoga dana okupiti, ali ne da dolaze autobusima, već da iz svojih kuća dođu u hram.

Mala Gospojina danas je obeležena i u Gračanici, koja ovaj hrišćanski praznik obeležava kao Dan opštine.

Liturgiju u manastiru Gračanica služio je arhimandrit Ilarion, iguman manastira Draganac, uz sasluženje sveštenstva Srpske pravoslavne crkve i sestrinstva manastira Gračanica.

Liturgiji i litijama prisustvovali su i predsednik opštine Gračanica Srđan Popović, predsednik privremenog organa Skupštine grada Prištine Ljubinko Karadžić, predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji iz Banjaluke Milorad Arlov, kao i veliki broj vernika iz Gračanice i okolnih mesta.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.