Dan kada je rođena Bogorodica

Izvor: RTS, 21.Sep.2019, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan kada je rođena Bogorodica

Danas se slavi uspomena na dan kada je rođena Presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu. Za ovaj veliki i važan praznik vezuju se brojna verovanja i običaji.
Joakim i Ana dugo nisu mogli da imaju dece, ali im je Bog uslišio molitve i pod stare dane podario ćerku. Dali su joj ime Marija i zavetovali se da će ona služiti Gospodu.
Deva Marija, plod molitvi svojih roditelja, odvedena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je u hram kada je imala tri godine, sa 14 godina se vratila u Nazaret gde joj je, kako uči hrišćanstvo, saopštena blagovest da će roditi Sina Božijeg.
Praznik rođenja Bogorodice obeležava se u našem narodu uz brojne živopisne običaje. Nekada je Mala Gospojina označavala početak jesenjeg oranja i setve. Počinjale su i jesenje svadbe, verovalo se da će ugovaranje braka na Malu Gospojinu doneti mladencima poseban blagoslov.
Slavi se kao krsna slava, održavaju se i brojni vašari i sabori. Po običajnom kalendaru, žene danas ne bi trebalo ništa da rade. Štaviše, veruje se, ne bi trebalo započinjati nove poslove, već to odložiti za naredne dane.
Veruje se da lepo vreme na ovaj praznik najavljuje vedru jesen i blagu zimu.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas je MALA GOSPOJINA

Izvor: OkRadio.rs, 21.Sep.2019

Vranje - Srpska pravoslavna crkva slavi Rođenje Presvete Bogorodice 21. septembra. Praznik je u narodu poznat kao Mala Gospojina i ubraja se u 36 velikih praznika u crkvenom kalendaru obeleženih crvenim slovom. Roditelji Presvete Bogorodice Joakim i Ana živeli su u Nazaretu pobožno. Ćerku Mariju...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.