Makedonija: Sutra odluka o izborima

Izvor: B92, 25.Avg.2013, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija: Sutra odluka o izborima

Skoplje -- Poslaničke grupe u Skupštini Makedonije odlučiće sutra da li će biti vanrednih izbora 13. oktobra.

Od 123 poslanika u parlamentu, potrebna su 62 glasa "za" da se raspusti parlament i raspišu vanredni izbori.

Do večeras, opozicija ima 43 glasa "protiv", a vlast 60 "za". Ako 13 poslanika članice vladajuće koalicije albanske partije DUI odluče da glasaju "protiv" vanrednih izbora, onda će opozicija imati 56 glasova "protiv", a vlast 60 glasova "za".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Bitka će se voditi oko sedam poslanika manjih parlamentarnih partija.

Zamenica predsednika Socijademokratskog Saveza Makedonije (SDSM) Radmila Sekerinska izjavila je danas novinarima da vanredni izbori zavise isključivo od parlamentarne većine.

Vlast je preuzela obavezu da se usaglasi izborni zakon prema međunarodnim preporukama i da se "pročisti" izborni spisak, što do sada nije urađeno, kazala je Sekerinska.

Ona je poručila da će, ako sutra Skupština bude raspuštena, SDSM iskoristiti sva demokratska sredstva koja ima na raspolaganju, aludirajući na bojkot izbora.

Albanska partija DUI smarta da izbori nisu rešenje za izazove koji su pred Makedonijom, ali su spremni da ih prihvate ako se dogovore VMRO-DPMNE i SDSM.

"Ako gledamo čisto politicki interes nase partije DUI, spremni smo za izbore koliko sutra. Na bazi rezultata i podataka sa terena, DUI će potvrditi i nadmašiti rezultat koji je osvoila na prethodnim izborima", izjavio je portparol Bujar Osmani.

On je rekao da je njegova partija fokusirana na državni interes Makedonije i interes građana, koji "ne korespondira sa interesom od vanrednih izbora".

Smatrajući da je cilj opozicije blokada međunarodne integracije Makedonije i dolazak na vlasti bez izbora, premier Nikola Gruevski je treći put "bacio rukavicu" opoziciji i pozvao na prevremene izbore.

Gruevski je večeras najavio da će VMRO- DPMNE potpisati izveštaj ad-hok komisije o dešavanjima od 24. decembra prošle godine, posle incidenta zbog neusvajanja budžeta, sa sadrzajem koji zeli SDSM, a predlog za vanredne izbore ostaje otvoren ako su oni saglasni za to pre nego sto stigne izvestaj Evropske komisije za Makedoniju u oktombru.

Premijer se večeras vanredno obratio javnosti, nakon što je opozicija danas odbila njegove predloge od sinoć.

"Narod će s pravom reći da su nama dali ulogu da čuvamo i štitimo državu u ovakim situacijama. Zato je VMRO-DPMNE doneo odluku da potpise Izvestaj ad-hok komisije kao što želi SDSM i potpisaćemo ga zajedno sa njima. Ako njima nije važan interes države, nama jeste, pošto smo partija koja ima najveće poverenje građana i koja sedam puta zaredom pobeđuje na izborima.Savićemo leđa i potpisacemo. Ako ne mogu da se raduju pobedi na izborima, nek se raduju ovakom izveštaju", rekao je Gruevski na pres konferenciji.

"Opozicija tvrdi da neće na izbore zato što to bi bili kriminalni izbori, a ustvari zna se da nemaju podršku naroda i jasan je njihov strah da će katastrofalno izgubiti, što je pravi razlog zašto neće vanrdedno suočavanje sa narodom", istakao je Gruevski, dodajući da su četiri puta menjali izborno zakonodavstvo kako bi udovoljili svim opozicionim zahtevima, što im nije donelo pobedu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Makedonija: Sutra odluka o izborima

Izvor: Akter, 25.Avg.2013

Poslaničke grupe u Skupštini Makedonije odlučiće sutra da li će biti vanrednih izbora 13. oktobra

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.