Madrid: Sančez ne može da bude predsednik Katalonije

Izvor: B92, 02.Mar.2018, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Madrid: Sančez ne može da bude predsednik Katalonije

Madrid -- Vlada Španije saopštila je da Žordi Sančez, istaknuti zagovornik secesije Katalonije, ne može da preuzme tu dužnost.

Kako se navodi, on tu dužnost ne može da preuzme jer je u zatvoru u Madridu i čeka eventualno suđenje pod optužbom za pobunu i učešće u pokušaju otcepljenja Katalonije od Španije.

Bivši katalonski lider Karles Pudždemon koji živi u ugzilu u Belgiji u video poruci objavljenoj u četvrtak uveče kazao je da se povlači i da podržava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sančeza za predsednika regiona, kao i da pristalice nezavisnosti Katalonije planiraju da formiraju u Belgiji neku vrstu katalonske vlade u egzilu koja bi se zvala "Savet Republike".

"Vlasti to neće dozvoliti. Takvo telo ne bi imalo nikakvu moć jer nema ustavnu osnovu.", izjavio je portparol španske vlade Injigo Mendez de Vigo.

Španski ministar pravde Rafael Katala rekao je da predsednik lično mora da preuzme vlast i dodao da bi u tom slučaju na sudiji bila odluka da li će pustiti Sančeza u katalonski parlament.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

MADRID: Sančez ne može da bude predsednik Katalonije!

Izvor: Kurir, 02.Mar.2018

Vlada Španije saopštila je da Žordi Sančez, istaknuti zagovornik secesije Katalonije, ne može da preuzme tu dužnost.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.