Pućdemon odustao od funkcije predsednika Katalonije

Izvor: Radio 021, 01.Mar.2018, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pućdemon odustao od funkcije predsednika Katalonije

Izbegli katalonski lider Karles Pućdemon, kandidat za predsednika Katalonije, odustao je od kandidature u korist bivšeg predsednika parlamenta te pokrajine Djordija Sančeza, koji je u zatvoru zbog organizacije katalonskog referenduma u oktobru.

Pućdemon je otišao u dobrovoljni egzil u Belgiju posle referenduma, koji je španska vlada proglasila nelegalnim, jer mu je pretilo hapšenje zbog njegove organizacije.

Nakon izbora u Kataloniji u decembru 2017, na kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su zagovornici nezavisnosti osvojili tanku većinu, Pućdemon je predložen za predsednika Katalonije.

Ustavni sud Španije je doneo odluku da Pućdemon ne može biti inaugurisan u katalonskom parlamentu putem telekonferencije, odnosno ako nije fizički prisutan na sednici.

Na to se žalila Unija za Kataloniju, sud je odbacio žalbu, pa je proces izbora predsednika Katalonije zamrznut.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.