MMF stiže u Srbiju

Izvor: RTS, 16.Avg.2011, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF stiže u Srbiju

Srpske vlasti će narednih dana voditi pregovore sa Misijom MMF-a o aranžmanu iz predostrožnosti. Jedna od tema razgovora i uticaj nove svetske krize na srpsku ekonomiju.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda boraviće u Srbiji od 18. do 31. avgusta, gde će sa srpskim vlastima voditi razgovore o aranžmanu iz predostrožnosti.

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić rekao je da bi u slučaju uspešnih pregovora sa MMF-om aranžman iz predostrožnosti mogao da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << započne početkom oktobra.

Prema njegovim rečima, važno je da u razgovorima sa MMF-om pokažemo da možemo da zatvorimo tu novonastalu "budžetsku prazninu".

U suprotnom, ne treba da se iznenadimo ako ne zaključimo dogovor, "jer MMF ne želi da uđe u aranžman sa zemljama za koje nije siguran da imaju puno opredeljenje da ozbiljno upravljaju javnim finansijama", rekao je Dejan Šoškić.

Na čelu misije MMF-a, kao i tokom razgovora o prethodnom stend-baj kreditnom aranžmanu, biće Albert Jeger.

Stalni predstavnik MMF-a u Beogradu Bogdan Lisovolik izjavio je Tanjugu da će tokom boravka misije u Beogradu razgovarati o posledicama aktuelnih turbulencija u svetskoj ekonomiji na Srbiju imajući u vidu da svaka runda pregovora počinje procenom trenutnih ekonomskih dešavanja.

Ukoliko tokom boravka Misije bude postignut dogovor, aranžman iz predostrožnosti sa Srbijom mogao bi da bude odobren krajem septembra, rekao je Lisovolik i dodao da je obično potrebno četiri do pet sedmica između postizanja dogovora i sastanka Izvršnog odbora MMF-a, koji treba formalno da odobri aranžman.

Lisovolik je rekao da će važan deo pregovora biti i budžetska politika za ovu i narednu godinu. Predstavnik MMF-a je istakao da je ključni zajednički cilj da se osigura da budžetski deficit bude usklađen sa fiskalnim pravilima predviđenim Zakonom o budžetskom sistemu.

Izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, usvojene u junu, imaće određene posledice na ovogodišnji budžet, a u još većoj meri na budžet za narednu godinu. Tokom boravka Misije razgovaraće se o načinima da se nadomesti "budžetska praznina", koja će nastati primenom tog zakona.

Na nedavnom sastanku u Vladi Srbije, povodom aktuelnih poremećaja na svetskom tržištu, podvučeno je da je od ključne važnosti novi aranžman iz predostrožnosti "koji bi Srbija uskoro trebalo da potpiše sa MMF-om".

Taj sporazum bi bio garant makroekonomske stabilnosti, ali i pokazatelj da vlada vodi kredibilnu ekonomsku politiku, što predstavlja pozitivan signal za sve potencijalne investitore sa kojima se vode pregovori o ulaganju u Srbiju, saopšteno je posle sastanka koji je održao premijer Mirko Cvetković.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.