MILIONI EVRA ZA ISTRAŽIVAČKU STANICU U PETNICI

Izvor: Kurir, 19.Nov.2010, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MILIONI EVRA ZA ISTRAŽIVAČKU STANICU U PETNICI

PETNICA - U Istraživačkoj stanici Petnica (ISP) kod Valjeva danas je potpisan protokol o ulaganju 7,6 miliona evra u proširenje kapaciteta i nabavku opreme za tu jedinstvenu naučnu ustanovu za rad s talentovanim đacima i studentima. Protokol su potpisali ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić, gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević i direktor Stanice Vigor Majić.

U rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih objekata, ukupnog kapaciteta 170 ležajeva za polaznike >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i njihove nastavnike na površini od 17.000 kvadrata, biće uloženo 5,3 miliona evra, a 2,3 miliona evra u nabavku najsavremenije opreme.

Đelić je kazao da će tender za izvođača radova biti raspisan za tri nedelje, radovi će početi u martu 2011, dok će ceo projekat obnove Istraživačke stanice biti završen sredinom 2012. godine.

- Ovo je veliki dan za Srbiju jer je ISP već 28 godina, zahvaljujući velikom entuzijazmu zaposlenih, lider u regionu u radu s mladim talentima i baza za stvaranje naučnog podmlatka u Srbiji - istakao je Đelić.

On je pozvao bivše i sadašnje "petničare" da pomognu u realizaciji projekta i na taj način vrate deo duga Istraživačkoj stanici, a rukovodstvo ISP-a je zamolio da buduće programe još bolje osmisle. Zahvaljujući Petnici, prema rečima Đelića, Valjevo je "pokazalo spremnost za 21. vek".

Majić je rekao da je rukovodstvo Istraživačke stanice i do sada samo obezbeđivalo 50 odsto sredstava za rad, a da će ubuduće u tom poslu morati i više da se angažuje. Upozorio je da će u naredne dve godine biti otežani uslovi za rad jer će se uporedo odvijati naučni programi i izgradnja i rekonstrukcija infrastrukturnih objekata.

Za 28 godina rada Istraživačke stanice u njoj se obučavalo oko 250.000 đaka i studenata iz Srbije i inostranstva, a promenilo se nekoliko hiljada nastavnika.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.