Loš dan za Putina – sledi velika eskalacija?

Izvor: B92, 08.Okt.2022, 13:34

Loš dan za Putina – sledi velika eskalacija?

Most koji povezuje Кrim sa Rusijom je teško oštećen.

Pažnju medija privukao je snimak voza sa zapaljenim cisternama, i mnogo važnije, potpuno urušavanje severne trake drumskog dela mosta. Na prvim fotografijama vidi se da južna traka i dalje stoji, ali i da je jako oštećena.

Na železničkom delu mosta gori sistem cisterni sa gorivom i samo je pitanje vremena kada će se vatra proširiti na sve cisterne.

Na fotografijama se vidi da se metalne konstrukcije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tope od siline temperature, pa je i taj deo onesposobljen.

Potpuno urušavanje severnog dela traka drumskog mosta ukazuje da je on pogođen projektilom i da je vatra železničke kompozicije tenkova zapravo posledica tog napada. Što je očigledno namerno izvršeno u trenutku kada je voz prošao. Da bi se nanela tolika šteta na mostu, potrebno ga je direktno pogoditi velikom raketom sa veoma velikom bojevom glavom.

Ukrajinci su mesecima HIMARS-om gađali drumski most preko Dnjepra, ali on i dalje stoji. Jer snaga bojevih glava GMLRS raketa nije dovoljna da ozbiljno ošteti konstrukciju mosta.

Drumski deo Кrimskog mosta pogođen je nečim veoma velikim i dovoljno velikog dometa. Recimo vojni taktički raketni sistem ili ATACMS. Ova balistička raketa se takođe lansira iz HIMARS-a. Međutim, za razliku od rakete GMLRS, koja ima domet od samo osamdeset kilometara, domet ATACMS je 300 km. Derivat M57E1 ima bojevu glavu tešku 227 kilograma.

Da li je to dovoljno da se napravi tolika šteta na tako velikom mostu? Verovatno ne. Osim ako je most pogođen sa dve rakete na veoma maloj udaljenosti.

Ako se ispostavi da je Кrimski most onesposobljen balističkim projektilima i da su Ukrajinci koristili američke rakete, to će izazvati priličnu eskalaciju sukoba. Putin će se naći pod još jačim pritiskom desničarske struje koja će zahtevati još nasilniji odgovor.

U svakom slučaju, snabdevanje Кrima preko mosta neće biti moguće još jako dugo. A nisu ni vojni transporti koji su išli u Herson preko Кrima. Umesto toga, moraće da prođu kroz veoma nebezbedni okupirani deo Ukrajine.

Sve u svemu, veoma loš dan za Rusiju i Putina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.