Logor Dahau: Ukraden natpis Rad oslobađa

Izvor: Vesti-online.com, 02.Nov.2014, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Logor Dahau: Ukraden natpis "Rad oslobađa"

U bivšem nemačkom koncentracionom logoru Dahau u blizini Minhena ukraden je deo ulazne kapije na kojoj piše Arbeit macht frei ("Rad oslobađa").

Nekome "zatrebao" deo kapije - natpis "Rad oslobađa"

 

Policija je saopštila da su pripadnici obezbeđenja primetili jutros da nedostaje deo sa kapije dimenzija 190 centimetara sa 95 centimetara.

 

- Oni su rekli da ko god je to uradio morao je da se popne tokom noći na drugu kapiju da >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << bi dohvatio taj deo, prenosi AP.

 

Policija je saopštila da nije pronađeno ništa u blizini nekadašnjeg logora i zatražili su od građana da pomognu ako imaju neku informaciju o sumnjivim licima ili vozilima.

 

Dahau je bio prvi koncentracioni logor koji su formirali nacisti 1933. godine. Više od 40.000 zatvorenika ubijeno je i umrlo u ovom logoru pre nego što su ga oslobodili američki vojnici 29. aprila 1945. godine.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.