Legija imao dva   detonatora u zatvorskoj ćeliji

Izvor: Blic, 16.Sep.2010, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Legija imao dva detonatora u zatvorskoj ćeliji

U zatvorskoj ćeliji Milorada Ulemeka Legije (42) u Okružnom zatvoru u Beogradu u dve hemijske olovke pronađeni su detonatori za eksploziv, saznaje „Blic”. Istražni organi sumnjaju da je planirao bekstvo pomoću plastičnog eksploziva.

- U hemijskim olovkama su umesto mina bili detonatori crne boje. Nestručne osobe ih ne bi razlikovale. Pretpostavljamo da je sledeći planiran korak bio unošenje plastičnog eksploziva, pa je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija u saradnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa nadležnim službama sve držala u tajnosti ne bi li otkrila ceo plan bekstva - kaže izvor „Blica” upoznat sa istragom.

Isti izvor navodi da „te detonatore ne može da otkrije nijedan detektor na svetu” i iznosi sumnju da su oni Ulemeku dati u hemijskoj olovci prilikom jedne od poseta koje po zakonu nije moguće nadzirati.

On navodi da su detonatore otkrili zaposleni u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, koji su pretresli Ulemekovu ćeliju dok on nije bio u njoj.

- Kada su otkriveni detonatori, oduzete su mu neke stvari uz obrazloženje da mu je pretrpan prostor, između ostalog i oko 30 hemijskih olovaka. Rečeno mu je da će ih dobijati kada potroši ove koje su mu ostavljene. Tako ni on nije znao da su detonatori otkriveni, što je dokaz da ništa ne prepuštamo slučaju. Plan je bio da otkrijemo pokušaj unošenja plastičnog eksploziva i da uhvatimo saradnike i zato smo čekali - kaže izvor „Blica” i dodaje da čuvari kontrole Ulemekove ćelije obavljaju i bez njegovog znanja.

Međutim, Ulemek je prebačen u posebno odeljenje zatvora u okviru požarevačke Zabele, gde vladaju najstroži propisi i gde on nema više fizički kontakt sa posetiocima, nego komuniciraju kroz neprobojno staklo.

- U posebnom zatvoru više nije bilo šansi da neko pomisli da može da mu dostavi plastični eksploziv, jer nema načina. Nema fizičkog kontakta. Zato više nema potrebe držati u tajnosti da su detonatori otkriveni - napominje izvor „Blica”.

Ulemek je prebačen u najbezbedniji zatvor u Srbiji u okviru Zabele, 11. jula ove godine. U tom zatvoru važe stroža pravila i određeno je da boravi u njemu naredne dve godine, nakon čega će sud razmatrati da li ostaje pod posebnim režimom ili može da pređe u drugi zatvor. Ulemek je do tada bio u Okružnom zatvoru u Beogradu, gde je imao fizički kontakt sa posetiocima i neko vreme imao je pravo korišćenja i „ljubavne sobe”. Njegovi najčešći posetioci su bili advokati i supruga Aleksandra Ivanović.

Ovo nije prvi put da je Ulemeku osujećen plan za bekstvo, jer je početkom februara 2009. u njegovoj ćeliji u Okružnom zatvoru pronađena verna kopija pištolja, koju ne registruje metal-detektor. Istražni organi pretpostavljaju da je planirao da ga koristi prilikom bekstva.

Nedelju dana nakon što je nađena kopija pištolja, Ulemeku je iznenada pozlilo i insistirao je na tome da bude prebačen u bolnicu van zatvora. Poznato je da zatvorenike prebacuju na VMA, što je i Ulemek znao. Naknadnom rekonstrukcijom je utvrđeno da je u blizini VMA te večeri bilo sumnjivo kombi vozilo. Ulemek se te večeri sat posle ponoći požalio stražaru da mu je loše. Zatvorski čuvar je odmah obavestio dežurne lekare zatvorske bolnice, gde je Ulemek ubrzo prebačen. Na pregledu je konstatovano da ima visok pritisak. Najpoznatiji zatvorenik je tada zahtevao da ide na dalja ispitivanja na VMA i dobio je uput. Međutim, direktor Uprave za izvršenje zavodskih sankcija pri Ministarstvu pravde Milan Obradović je sa ministarkom pravde Snežanom Malović doneo odluku da Ulemeka nikako ne izvode iz zatvora. Naređeno je da čuvari hitno pozovu lekare VMA koji bi s neophodnom opremom došli i pregledali ga unutar zatvorskih zidina.

Šestočlana ekipa lekara ubrzo je došla u zatvorsku bolnicu i obavila pregled najpoznatijeg zatvorenika u Srbiji. Oni su, navodi izvor „Blica”, utvrdili da Ulemek zaista ima visok pritisak, a istražni organi su sumnjali da je u pitanju uticaj nekog hemijskog sredstva koje je namerno popio.

Obradović: Sve službe dobro rade

Milan Obradović, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, nije hteo da komentariše pronađene detonatore.

- Mogu da kažem da sve službe rade odlično svoj posao, a iz razloga bezbednosti ne mogu da iznosim više detalja - rekao je Obradović.

Prebacivanje Ulemeka u srpski „Alkatraz”

Milorad Ulemek je prebačen u Zabelu 11. jula zajedno sa Radomirom Markovićem, bivšim šefom DB. Prebacivanje dvojice osuđenika počelo je u 7 sati ujutru i završeno je za 45 minuta. Dva vozila u kojima su bili Ulemek i Marković put Požarevca kretala su se u pratnji pet policijskih automobila. U akciji su učestvovali pripadnici Službe obezbeđenja Uprave za izvršenje krivičnih sankcija uz pomoć pripadnika Žandarmerije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.