Lavrov: Dogovor o Iranu ukida razlog za PRO u Evropi

Izvor: Blic, 26.Nov.2013, 00:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Dogovor o Iranu ukida razlog za PRO u Evropi

Realizacija dogovora o Iranu postignutog u Ženevi ukida razlog za formiranje protivraketne odbrane (PRO) u Evropi, izjavio je juče šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na medijskom forumu u Rimu.

- Ukoliko bude realizovan dogovor o Iranu, otpada razlog koji se ističe kao razlog neophodnosti za formiranje sistema PRO u Evropi - rekao je Lavrov a prenosi Itar-Tas s.

Teheran i šefovi diplomatije međunarodne posredničke šestorke (Rusija, SAD, Kina, Velika Britanija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Francsuka i Nemačka) na razgovorima u Zzenevi postigli su dogovor po kom će Iran ograničiti aktivnosti u okviru nukleranog programa i omogućiti međunarodnim ekspertima detaljnije provere a zauzvrat će biti olakšane ekonomske sankcije Iranu.

Prva faza realizacije dogovora trebalo bi da traje šest meseci, u tom periodu će Iran zamrznuti celokupan nuklearni program a SAD i EU će olakšati sankcije Teheranu.

Takođe, u istom periodu biće nastavljeni pregovori kako bi se došlo do konačnog dogovora o miroljubivoj nuklearnoj aktivnosti Irana, navodi agencija RIA Novosti.

Ta agencija iz Brisela je prenela izjavu neimenovanog predstavnika NATO-a, da je sistem PRO u Evropi Alijansi potreban radi zaštite od više potencijalnih agresora, a ne od jedne konkretne zemlje.

- Poznato nam je da više od 30 zemalja ima ili stiče tehnologiju balističkih raketa, koje mogu da budu upotrebljene sa nošenje ne samo običnih bojevih glava, već i oružja za masovno uništenje. Zato se NATO sistem PRO ne odnosi na neku konkretnu zemlju. Radi se o zaštiti od realne i rastuće pretnje, a za realnu pretnju potrebna nam je realna zaštita - rekao je predstavnik NATO-a toj ruskoj agenciji, komentarišući izjavu Lavrova.

RIA Novosti podseća da su NATO i SAD saopštavale da je raketni sistem u Evropi predviđen radi odvraćanja pretnje iz Severne Koreje i Irana, a da to pitanje godinama opterećuje američko-ruske odnose.

Rusija i NATO formalno su bili postigli dogovor da sarađuju oko evropske PRO na samitu Alijanse u Lisabonu 2010, ali se to nije ostvarilo, delimično zato što je Rusija zahtevala pravne garancije da taj sistem neće imati za cilj ruske kapacitete za nuklearno odvraćanje.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Dogovor o Iranu ukida razlog za PRO

Izvor: B92, 26.Nov.2013

Moskva -- Realizacija dogovora o Iranu postignutog u Ženevi ukida razlog za formiranje protivraketne odbrane (PRO) u Evropi, izjavio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov..."Ukoliko bude realizovan dogovor o Iranu, otpada razlog koji se ističe kao razlog neophodnosti za formiranje sistema PRO u Evropi",...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.