Dogovor o Iranu ukida razlog za PRO

Izvor: B92, 26.Nov.2013, 02:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor o Iranu ukida razlog za PRO

Moskva -- Realizacija dogovora o Iranu postignutog u Ženevi ukida razlog za formiranje protivraketne odbrane (PRO) u Evropi, izjavio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Ukoliko bude realizovan dogovor o Iranu, otpada razlog koji se ističe kao razlog neophodnosti za formiranje sistema PRO u Evropi", rekao je Lavrov a prenosi Itar-Tass.

Teheran i šefovi diplomatije međunarodne posredničke šestorke (Rusija, SAD, Kina, Velika Britanija, Francsuka i Nemačka) na razgovorima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Ženevi postigli su dogovor po kom će Iran ograničiti aktivnosti u okviru nukleranog programa i omogućiti međunarodnim ekspertima detaljnije provere a zauzvrat će biti olakšane ekonomske sankcije Iranu.

Prva faza realizacije dogovora trebalo bi da traje šest meseci, u tom periodu će Iran zamrznuti celokupan nuklearni program, a SAD i EU će olakšati sankcije Teheranu.

Takođe, u istom periodu biće nastavljeni pregovori kako bi se došlo do konačnog dogovora o miroljubivoj nuklearnoj aktivnosti Irana, navodi agencija RIA Novosti.

Ta agencija iz Brisela je prenela izjavu neimenovanog predstavnika NATO-a, da je sistem PRO u Evropi Alijansi potreban radi zaštite od više potencijalnih agresora, a ne od jedne konkretne zemlje.

"Poznato nam je da više od 30 zemalja ima ili stiče tehnologiju balističkih raketa, koje mogu da budu upotrebljene sa nošenje ne samo običnih bojevih glava, već i oružja za masovno uništenje. Zato se NATO sistem PRO ne odnosi na neku konkretnu zemlju. Radi se o zaštiti od realne i rastuće pretnje, a za realnu pretnju potrebna nam je realna zaštita", rekao je predstavnik NATO-a toj ruskoj agenciji, komentarišući izjavu Lavrova.

RIA Novosti podseća da su NATO i SAD saopštavale da je raketni sistem u Evropi predviđen radi odvraćanja pretnje iz Severne Koreje i Irana, a da to pitanje godinama opterećuje američko-ruske odnose.

Rusija i NATO formalno su bili postigli dogovor da sarađuju oko evropske PRO na samitu Alijanse u Lisabonu 2010, ali se to nije ostvarilo, delimično zato što je Rusija zahtevala pravne garancije da taj sistem neće imati za cilj ruske kapacitete za nuklearno odvraćanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.