Krštena trans osoba, blagoslov od Amfilohija

Izvor: B92, 05.Nov.2019, 08:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krštena trans osoba, blagoslov od Amfilohija

Podgorica -- Trans osoba Vuk Adžić kršten je u nedelju uz blagoslov Mitropolije-crnogorsko primorske i mitropolita Amfilohija u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

To je izjavila predsednica Upravnog odbora LGBT Foruma Bojana Jokić.

Ona je dodala da je Adžić kršten pod imenom Vuk, iako mu u ličnoj karti još uvek stoji žensko ime, preneo je sinoć CdM.

"Vuk je trans momak koji još nije prošao kroz celokupnu tranziciju. Nema reči kojom bih opisala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovaj osećaj sreće i ponosa. Danas je hrišćanska ljubav prema čoveku pobedila sve razlike. Hvala Mitropoliji na raširenim rukama spremnim za zagrljaj za svu svoju decu", napisala je Jokićeva na svom Fejsbuku.

Portal prenosi da se Adžić krstio u crnogorskoj nošnji, a Bojana Jokić je dodala da je ovo prvi slučaj krštenja trans osobe koja nije prošla tranziciju.

"Država nije spremna da prihvati njegov identitet pre tranzicije već mu u svim dokumentima stoji žensko ime, a SPC jeste i u krštenici mu piše Vuk", rekla je Jokić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.