Kranjske kobasice razdora

Izvor: RTS, 18.Avg.2011, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kranjske kobasice razdora

Slovenija preti da će tužiti hrvatske firme koje proizvode kranjske kobasice, ako ne dobiju sertifikat za proizvodnju. Kranjska kobasica koja se proizvodi u Hrvatskoj ni približno nije kranjska kobasica, poručuju iz Ljubljane.

Hrvatski proizvođači mesa i mesnih proizvoda kao što su "Gavrilović", PIK "Vrbovec", "Podravka" i drugi, koji u svom asortimanu imaju i "kranjske kobasice" uskoro bi se mogli suočiti sa zabranom proizvodnje, ako ne zatraže i dobiju sertifikat >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz Slovenije.

Slovenačko resorno ministarstvo će ovih dana diplomatskim kanalima će upozoriti nadležne hrvatske institucije da se u Hrvatskoj proizvodi i prodaje "kranjska kobasica koja ni približno nije kranjska kobasica", piše ljubljansko Delo, a prenosi Tportal. 

List napominje da je od 2008. godine "kranjska kobasica u Sloveniji zaštićen geografski proizvod i da će uskoro tako biti zaštićena i na tržištu EU.

Povod za slovenačku diplomatsku akciju je reklama jedne od vodećih hrvatskih mesnih industrija, koju su slovenački turisti uočili na letovanju u Hrvatskoj, prenosi Tportal kao i otkriće da se u hrvatskim trgovinama prodaju "kranjske kobasice" barem još dva hrvatska proizvođača.

Boris Jež, direktor slovenačkog udruženja proizvođača u oblasti mesne industrije, u sklopu koje su i proizvođači "kranjske kobasice", u izjavi za Delo objašnjava da od aprila 2008. godine, kada je geografski zaštićen taj proizvod, i domaći proizvođači mogu da prodaju samo "kranjsku" koja ima nephodni sertifikat.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zabraniti Hrvatima proizvodnju “kranjske kobasice”?!

Izvor: Capital.ba, 18.Avg.2011

LJUBLJANA, Hrvatske mesne industrije - 'Gavrilović', 'PIK Vrbovec', 'Podravka' i druge koje proizvode i prodaju kranjske kobasice uskoro bi se mogle suočiti sa zabranom proizvodnje ovog slovenačkog zaštićenog proizvoda. Hrvatskim proizvođačima neophodan je, navodno, sertifikat iz Slovenije. Slovenačko...

Nastavak na Capital.ba...

Zabraniti Hrvatima proizvodnju “kranjske kobasice”?!

Izvor: TrazimKredit.com, 18.Avg.2011

LJUBLJANA, Hrvatske mesne industrije – “Gavrilović”, “PIK Vrbovec”, “Podravka” i druge koje proizvode i prodaju kranjske kobasice uskoro bi se mogle suočiti sa zabranom proizvodnje ovog slovenačkog zaštićenog proizvoda.

Nastavak na TrazimKredit.com...

Kobasica kao problem

Izvor: RTV Pink, 19.Avg.2011, 09:42

Slovenija reagovala zbog kranjske kobasice. . . Hrvatski proizvođači mesa i mesnih proizvoda kao što su "Gavrilović", PIK "Vrbovec", "Podravka" i drugi, koji u svom asortimanu imaju i "kranjske kobasice" uskoro bi se mogli suočiti sa zabranom proizvodnje, ako ne zatraže i dobiju sertifikat iz Slovenije.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.