Kobasice razdora

Izvor: RTS, 18.Avg.2011, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kobasice razdora

Slovenija preti da će tužiti hrvatske firme koje proizvode kranjske kobasice, ako ne dobiju sertifikat za proizvodnju. Kranjska kobasica koja se proizvodi u Hrvatskoj ni približno nije kranjska kobasica, poručuju iz Ljubljane.

Hrvatski proizvođači mesa i mesnih proizvoda kao što su "Gavrilović", PIK "Vrbovec", "Podravka" i drugi, koji u svom asortimanu imaju i "kranjske kobasice" uskoro bi se mogli suočiti sa zabranom proizvodnje, ako ne zatraže i dobiju sertifikat >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz Slovenije.

Slovenačko resorno ministarstvo će ovih dana diplomatskim kanalima upozoriti nadležne hrvatske institucije da se u Hrvatskoj proizvodi i prodaje "kranjska kobasica koja ni približno nije kranjska kobasica", piše ljubljansko Delo, prenosi Tportal. 

List napominje da je od 2008. godine "kranjska kobasica u Sloveniji zaštićen geografski proizvod i da će uskoro tako biti zaštićena i na tržištu EU.

Povod za slovenačku diplomatsku akciju je reklama jedne od vodećih hrvatskih mesnih industrija, koju su slovenački turisti uočili na letovanju u Hrvatskoj, prenosi Tportal kao i otkriće da se u hrvatskim trgovinama prodaju "kranjske kobasice" bar još dva hrvatska proizvođača.

Boris Jež, direktor slovenačkog udruženja proizvođača u oblasti mesne industrije, u sklopu koje su i proizvođači "kranjske kobasice", u izjavi za Delo objašnjava da od aprila 2008. godine, kada je geografski zaštićen taj proizvod, i domaći proizvođači mogu da prodaju samo "kranjsku" koja ima nephodni sertifikat.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.