Izvor: Blic, 01.Maj.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Psihofizičko stanje štrajkača glađu iz Partizana alarmantno

Šestoro od 11 radnika "Partizana" koji deseti dan štrajkuju glađu ponovo su danas odbili preporuku lekara da zbog pogoršanog zdravstvenog stanja momentalno odu na bolničko lečenje, izjavio je Tanjugu predsednik Štrajkačkog odbora Svetozar Bojanić.



Radnici, starosti od 50 do 62 godine, lekarima su potpisali da ne žele da idu na bolničko lečenje i da hoće da "idu do kraja" u zahtevima za uplatu doprinosa Fondu penzionog i invalidskog osiguranja, kako bi mogli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da odu u zasluženu penziju, rekao je Bojanić i naveo da je drugi zahtev isplata 200 evra po godini staža.

Objašnjavajući da radnici imaju problema sa visokim krvnim pritiskom, malaksalošću, srčane probleme i da je većina od njih smršala od četiri do sedam kilograma, Bojanić je naveo i da su jutros uspeli da spreče radnicu koja je htela da skoči kroz prozor upravne zgrade "Partizana" gde štrajkuju glađu.

Bojanić je u izjavio novinarima da ga je juče pozvao ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić i najavio da će se u toku dana susresti s predstavnicima Ministarstva ekonomije, kako bi se pronašlo rešenje za njihove zahteve, ali da tog sastanka nije bilo, jer je ministar morao da prisustvuje sednici republičkog parlamenta.

Bojanić je zamerio poslanicima iz Kragujevca, kao i predsednici Skupštine, direktoru Poreske uprave i gradonačelniku, jer su svi iz Kragujevca, a niko nije došao da obiđe radnike, niti pokazao interesovanje za rešavanje njihovih zahteva.

"Ukoliko izdržimo štrajk glađu do 5. maja, tog dana preselićemo se , na nosilima, ispred gradske Skupštine, gde će se održavati koncerti koje će lokalna vlast finansirati sa oko 70.000 evra, obeležavajući Dan grada u kome se mnogi radnici bore za golu egzistenciju", rekao je Bojanić.

Fabrika kože "Partizan" privatizovana je pre tri i po godine, ali je taj kupoprodajni ugovor raskinut. U novembru prošle godine za svega oko 35.000 evra akcije na berzi, po ceni od 52 dinara po akciji, kupio je Aleksandar Aleksić, sin kragujevačkog biznismena Jovana Aleksića.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Partizan": 10. dan štrajka glađu

Izvor: B92, 01.Maj.2009

Kragujevac -- Šestoro od 11 radnika "Partizana" koji deseti dan štrajkuju glađu ponovo su odbili preporuku lekara da zbog lošeg zdravstvenog stanju odu na bolničko lečenje... Radnici, starosti od 50 do 62 godine, lekarima su potpisali da ne žele da idu na bolničko lečenje i da hoće da "idu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.