Korak unapred? Otvorena vruća linija

Izvor: B92, 27.Jul.2021, 08:45

Korak unapred? Otvorena "vruća linija"

Južna i Severna Koreja obnovile su direktne telefonske linije i komunikaciju na političkom vrhu u okviru napora lidera ove dve zemlje da obnove odnose.

To je saopšteno iz kabineta južnokorejskog predsednika Mun Džaina.

Južnokorejski predsednik i severnokorejski lider Kim Džong Un razmenili su od aprila više pisama i složili se da ponovo uspostave tzv. vruće linije, izjavio je Munov sekretar za štampu Park Suhjun.

Severnokorejski državni medij, KCNA, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potvrdio je da će svi međukorejski kanali za komunikacije od danas u 10 sati po srednjeevropskom vremenu biti ponovo aktivirani u skladu sa sporazumom između predsednika Muna i Kima, prenosi Rojters.

"Dvojica lidera su u nekoliko navrata razmenjivala pisma i složili su se da prvi korak bude obnavljanje prekinutih telefonskih linija. Takođe su saglasni da je neophodno da se što je pre moguće povrati poverenje i podstiče dalji napredak u odnosima", potvrdio je Park.

Severna Koreja je prekinula otvorene telefonske linije u junu 2020. godine odmah nakon što su odnosi počeli da se urušavaju posle neuspešnog drugog samita između Kim Džong Una i bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa u februaru 2019. godine.

Mun je pozvao na oživljavanje vruće linije i razgovora sa liderom Severne Koreje, polažući velike nade i u američkog predsednika Bajdena od koga očekuje da ponovo pokrene pregovore o demontiranju severnokorejskog nuklearnog i raketnog programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.