Komedija o korupciji i pohlepi

Izvor: Politika, 08.Mar.2014, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komedija o korupciji i pohlepi

Na sceni „Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta premijerno je izvedena predstava „Unosno mesto” po tekstu Nikolaja Ostrovskog, a u režiji Egona Savina. Ova komediji bavi se korupcijom, pohlepom, birokratskom diktaturom i njenim krahom. Glavnu ulogu tumači Nikola Rakočević.

Komad je napisan 1857, pa i cenzurisan, ali ostao je aktuelan do današnjih dana. Tako je ocenio i Egon Savin.

– Jer ko ne nudi i ko ne očekuje mito? Tako je kroz vekove, mada to >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << postaje sve više i više neprihvatljivo. Način da prihvatimo svoju realnost i stvarnost je da joj se smejemo. I sebi samima – rekao je reditelj.

Osim Nikole Rakočevića, igraju Branislav Lečić, Jelisaveta Sablić, Predrag Ejdus, Srđan Timarov, Jovana Gavrilović, Anđelika Simić, Bogdan Diklić, Milena Živanović, Nebojša Ljubišić, Stefan Bundalo, Slobodan Tešić, Marko Ajvaz i Anđela Krvavac.

Oni publici prenose poruku da u društvu u kome korupcija postaje društvena norma, dodvoriti se nadređenima važnije je od diplome. Zato je stvar životnog opstanka obezbediti sebi unosno mesto.

Komedija „Unosno mesto” odvija se u miljeu moćnih državnih činovnika i naglo obogaćenih moskovskih trgovaca. O njima je Ostrovski govorio da oni nisu više neobrazovani kao što su bili njihovi očevi, naprotiv, imaju fine manire, lepu spoljašnjost, idu u Pariz na izložbe, piju šampanjac, čitaju francuske novine, prate evropsku modu, ali ništa od toga nije posledica prave produhovljenosti, već sredstvo za mimikriju. Pod tom privlačnom spoljašnošću krije se isti egoizam, surovost i samoljublje njihovih predaka. Oni su energični, spretni, sposobni da zarade, što je zapravo drugo ime za grabežljivost. Oni su cinični, ponekad čak i pošteni, ali bez ikakve samilosti ili plemenitosti. Njihovo materijalno bogaćenje, koje je divlji kapitalizam omogućio korupcijom, stvara u njima „ludilo moći”.

Na sinoćnjoj premijeri bile su i ličnosti iz kulturnog i javnog života zemlje.

A. K.

objavljeno: 08.03.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.