Ko će osvojiti Nobelovu nagradu za mir?

Izvor: B92, 29.Sep.2021, 16:36

Ko će osvojiti Nobelovu nagradu za mir?

Ovogodišnja Nobelova nagrada za mir mogla bi završiti u rukama Svetlane Tikhanovske, klimatske aktivistkinje Grete Thunberg ili Reportera bez granica.

Dobitnika nagrade od milion dolara bira petočlana komisija koju imenuje norveški parlament, a koja će biti objavljena 8. oktobra.

"Reporteri bez granica i Odbor za zaštitu novinara neki su od glavnih kandidata", rekao je Henrik Urdal, direktor Instituta za istraživanje mira u Oslu.

"Ovo je u skladu sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << velikom debatom o važnosti nezavisnog izveštavanja i borbi protiv lažnih vesti za demokratiju", rekao je on.

Borba protiv globalnog zagrevanja, koju vodi švedska tinejdžerka Greta Thunberg, možda najpoznatija klimatska aktivistkinja na svetu, takođe bi mogla dobiti priznanje.

"Savet bezbednosti UN izrazio je zabrinutost da bi štetni efekti klimatskih promena mogli predstavljati rizik po međunarodni mir i bezbednost", rekla je Asle Sven, istoričarka Nobelove nagrade za mir.

Za nagradu je nominovano ukupno 329 kandidata.

Takođe su nominovani lider ruske opozicije Aleksej Navaljni, američka političarka Stejsi Abrams, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i pokret "Black Lives Matter".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tihanovskaja, Greta ili Reporteri bez granica – u čije ruke će Nobel za mir?

Izvor: N1 televizija, 29.Sep.2021

Ovogodišnja Nobelova nagrada za mir mogla bi da završi u rukama beloruske disidentkinje u egzilu Svetlane Tihanovskaje, klimatske aktivistkinje Grete Tunberg ili Reportera bez granica, ocenjuju norveški stručnjaci za tu nagradu.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.