Knežević ponovo na čelu Zrenjanina

Izvor: B92, 06.Jul.2012, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knežević ponovo na čelu Zrenjanina

Zrenjanin -- Član SNS Goran Knežević ponovo je izabran za gradonačelnika Zrenjanina na konstituvnoj sednici Skupštine grada posle dosta drame i priče o "nestaloj" odbornici.

Knežević je tu funkciju obavljao i ranije, ali kao član Demokratske stranke.

Za zamenika gradonačelnika izabran je Goran Janjić iz Demokratske stranke Srbije, za predsednika Skupštine grada Radovan Bulajić iz Socijalističke partije Srbije, a za zamenika predsednika skupštine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ljubomir Stanisavljev iz Srpskog pokreta obnove.

Svi funkcioneri izabrani su sa 35 glasova odbornika koalicije SNS-SPS, kao i sa dva novopridošla odbornika toj koaliciji, dok konstitutivnoj sednici, koju je juče drugi put odložio dosadašnji predsednik skupštine Aleksandar Marton, nisu prisustvovali odbornici koalicije DS-LSV-SVM.

Današnja sednica ostaće upamćena i po tome, što posle 16 godina DS i LSV nisu stožeri gradske vlasti u Zrenjaninu, kao i po tome što su se posle 12 godina u gradsku vlast vratili socijalisti.

Posle izbora za čelnog čoveka grada na Begeju, Knežević je rekao da je "pravda spora, ali i dostižna" i da mu je osnovni cilj da Zrenjanin ponovo bude grad budućnosti, kao i da vrati osmeh na lica sugrađana.

Sa skupštinske govornice se odbornicima i javnosti obratila i Lukrecija Ursulesku, koje je demantovala jučerašnje izjave funkcionera LSV da je nestala.

Članovi gradske organizacije Lige socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu protestuju večeras u Ečki, gde živi Lukrecija Ursulesku, pozvavši je da se odrekne svog mandata kojim je danas na konstitutivnoj sednici gradske skupštine dala glas SNS-u i SPS-u za formiranje skupštinske većine. LSV najavljuje da će proteste nastaviti i sutra.

"Nisam ni nestala, niti sam bila oteta, nego sam se sklonila da bih izbegla razne pritiske pošto sam 4. jula odlučila da ne budem član nijedne stranke i da slobodno glasam i izražavam svoju volju u interesu građana", rekla je Ursulesku. Konstitutivna sednica biće nastavljena smenom i izborom jednog broja direktora javnih preduzeća.

Tokom konstitutivne sednice su odbornici DS i LSV ispred skupštine uzvikivali "Lopovi". Konstitutivna sednica je održana i pored najave da će biti odložena pošto nema većine.

Odbornici SNS i SPS, pojačani su dojučerašnjim odbornikom Lige socijaldemokrata Vojvodine Lukrecijom Ursulesku i Jugomirom Stojanoviim.

U sali Skupštine grada Zrenjanina okupili su se odbornici sa liste koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke, koalicije oko Socijalističke partije Srbije i dva odbornika Lige socijaldemokrata Vojvodine - Lukrecia Ursulesku i Ljubomir Stanisavljev.

U obraćanju novinarima, nosilac liste "Pokrenimo Zrenjanin - Tomislav Nikolić" Goran Knežević rekao je da je voljom građana Zrenjanina

formirana skupštinska većina i da nije postojao nijedan razlog za odlaganje sednice.

Kako je istakao, dosadašnja vlast nema većinu i hoće da "grad uvede u privremene mere".

Sednicom trenutno predsedavaju najstariji i dva najmlađa odbornika -Svetozar Zurovac i David Novak sa liste "Pokrenimo Zrenjanin - Tomislav Nikolić" i Jovana Nikić, sa liste Socijalističke partije Srbije.

Knežević je za B92 rekao da neće da odgovara "na takve gluposti" kada mu je naša novinarka postavila pitanje da li je istina da je Lukrecija Ursulesku kupljena za 15.000 evra.

Odbornici su ušli u salu s brojevima od 1 do 35, dok je ispred sale, ali i same Gradske kuće ostao jedan broj okupljenih građana i odbornika DS i LSV, koji su dovikivali "Lopovi, lopovi", držeći u rukama sliku Lukrecije Ursulesku iz Ečke na kojoj je pisalo da se "prodala za 15.000 evra".

Gradska skupština u Zrenjaninu ima ukupno 67 odbornika.

Prva sednica skupštine bila je zakazana za 26. jun, ali je, kao i današnja, sa obrazloženjem Martona da ne postoji prijavljena skupštinska većina odložena, na šta su opozicioni odbornici reagovali uslaskom u baroknu salu skupštinske zgrade.

Prema ranije predloženom dnevnom redu, prvo će biti verifikovani odbornički mandati a potom je predvidjeno da novoizabrani odbornici pristupe tajnom glasanju i izboru predsednika Skupštine grada, zamenika predsednika i sekretara.

Uz aplauz bivšem gradonačelniku Goranu Kneževiću, očekuje se da najstariji odbornik otpočne konstitutivnu sednicu.

DS: Ispitati sumnjive okolnosti

Demokratska stranka pozvala je danas nadležne organe da ispitaju sve navode i, kako piše u saopštenju, "sumnjive okolnosti" koje su pratile konstituisanje Skupštine grada Zrenjanina.

DS je dodala da će se legitimnim i legalnim sredstvima boriti da izborna volja gradjana bude odbranjena.

SNS: Licemerne izjave DS

SNS je saoštila da smatra da je licemerno što DS govori o prekršenoj volji građana Zrenjanina, pošto je izbor svih funkcionera protekao u skladu sa zakonom.

"Današnja sednica Skupštine Grada Zrenjanina i svi dogadjaji koji su joj prethodili, sumnjiv nestanak odbornice Lige socijaldemokrata Vojvodine, predstavljaju dokaz da je izborna volja gradjana Zrenjanina prekrajana zarad interesa većine koja je danas formirana", piše u saopštenju DS.

Demokrate su ocenila da način na koji je Skupština Zrenjanina počela svoj mandat, jasan dokaz da je osnovni motiv formiranja

koalicije dolazak na vlast, a da su volja gradjana Zrenjanina i njihovi interesi izigrani.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Nestala" Lukrecija pravi većinu u Zrenjaninu

Izvor: Mondo, 06.Jul.2012

Odbornici SNS i SPS, pojačani dojučerašnjim odbornikom LSV "nestalom" Lukrecijom Ursulesku i Jugomirom Stojanoviim iz SPO, pokušaće da danas konstituišu skupštinu.

Nastavak na Mondo...

Goran Knežević ponovo na čelu Zrenjanina

Izvor: Akter, 06.Jul.2012

Na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Zrenjanina danas je za gradonačelnika izabran Goran Knežević (SNS), koji je tu funkciju obavljao i ranije, ali kao član Demokratske stranke

Nastavak na Akter...

Zrenjanin: Knežević ponovo gradonačelnik

Izvor: Akter, 06.Jul.2012

Član SNS-a Goran Knežević ponovo je izabran za gradonačelnika Zrenjanina na konstituvnoj sednici Skupštine grada posle dosta drame i priče o "nestaloj" odbornici

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.