Katalonija: Podeljeno milion glasačkih listića za referendum

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2017, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katalonija: Podeljeno milion glasačkih listića za referendum

Zagovornici otcepljenja Katalonije danas su podelili milion glasačkih listića za referendum o nezavisnosti Katalonije - zakazan za 1. oktobar - koji španska vlada smatra nelegalnim, prenosi AP.

Predsednik separatističke grupe "Omnium kultural" Žordi Kuišar najavio deljenje listića tokom skupa u Barseloni.

"Evo vam paketi listića, za koje vas molimo da razdelite širom Katalonije", rekao je on na skupu, prenosi AP.

U prethodnih nekoliko dana španska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << policija je konfiskovala milione glasačkih listića, u nameri da zaustavi referendum, koji je španski Ustavni sud suspendovao. Oko 12 katalonskih zvaničnika uhapšeno je u sredu, čime je pokrenut talas protesta.

Ankete pokazuju da je oko 7,5 miliona stanovnika Katalonije podeljeno pola-pola što se tiče nezavisnosti.

Skupovi podrške referendumu

Na hiljade katalonskih separatista okupilo se danas na trgovima u Barseloni i drugim katalonskim gradovima, u znak podrške referendumu o otcepljenju Katalonije od Španije.

Demonstranti nose katalonske zastave i obeležja, pozivajući građane Katalonije da izađu na referendum o nezavisnosti, planiran za 1. oktobar, koji je španska vlada proglasila nelegalnim i zabranila, preneo je AP.

Predsednica katalonskog regionalnog parlamenta Karmen Forkadel pozvala je građane da izađu na glasanje i glasaju za budućnost Katalonije.

Ustavni sud Španije ukinuo je katalonski zakon koji je predstavljao pravni okvir za uspostavljanje nezavnosti Katalonije, španska vlada proglasila je nezakonitim održavanje bilo kakvog referenduma o nezavisnosti, jer se u Ustavu navodi da je "Španija nedeljiva".

Civilna garda Španije saopštila je da su njeni agenti konfiskovali više od 1,3 miliona postera, flajera i pamfleta planiranih za promociju predstojećeg katalonskog referenduma o nezavisnosti.

Katalonski sepratisti i dalje nastavljau sa kampanjom za održavnaje referenduma ističući da će ukoliko se narod izjasni za otcepljenje progalsiti nezavisnost, navela je američka novinska agencija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.