Kanada se izvinila zbog odbijanja broda 1939.

Izvor: B92, 08.Nov.2018, 00:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanada se izvinila zbog odbijanja broda 1939.

Toronto -- Kanadski premijer Džastin Trudo u ime svoje zemlje zvanično se izvinio zbog odbijanja broda punog jevrejskih izbeglica.

Oni su 1939. godine pokušali da pobegnu iz nacističke Nemačke.

Na brodu "Sent Luis" bilo je 907 nemačkih Jevreja koji su bežali od nacista, a dozvolu da pristane u njihove luke nisu mu dali ni SAD ni Kuba.

Putnici su bili primorani da se vrate u Evropu, a više od 250 ih je kasnije stradalo u Holokaustu.

Trudo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je ocenio da je izvinjenje dugo kasnilo.

Lider nemačkih nacista Adolf Hitler "posmatrao je kako im odbijamo zahteve za vize, ignorišemo njihova pisma i zabranjujemo im ulaz", rekao je Trudo u parlamentu.

"Gotovo je nesumnjivo da je naše ćutanje dozvolilo nacistima da iznesu svoje 'konačno rešenje' takozvanog jevrejskog problema", rekao je Trudo.

On je naveo da su tadašnji poslanici koristili kanadske zakone kao masku za antisemitizam.

"Dozvolili smo da antisemitizam dobije uporište u našim zajednicama i postane naša zvanična politika. Iskazati takvu mržnju i ravnodušnost prema izbeglicama značilo je podeliti moralnu odgovornost za njihovu smrt", dodao je kanadski premijer.

U predvorju Drugog svetskog rata i Holokausta koji je usledio, kanadska vlada je oštro ograničila ulazak Jevreja u zemlju. Od 1933. do 1945. primljeno je svega oko 5.000 jevrejskih izbeglica.

Brod "Sent Luis" stigao je u Kanadu više od šest meseci posle Kristalne noći, kada su nacisti napali jevrejske domove i prodavnice, spalili 250 sinagoga i ubili najmanje 91 osobu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.