Premijer Kanade se izvinio Jevrejima zbog odnosa 1939. godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2018, 09:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer Kanade se izvinio Jevrejima zbog odnosa 1939. godine

Kanadski premijer Džastin Trudo formalno se izvinio u ime svoje zemlje zbog toga što je 1939. godine odbila da primi brod pun jevrejskih izbeglica koji su bežali iz nacističke Nemačke.

Brod "Sent Luis" prevozio je 907 nemačkih Jevreja a odbili su da ga prime i Kuba i SAD, prenosi AP.

Putnici su bili primorani da se vrate u Evropu, a više od 250 njih je kasnije izgubilo život u Holokaustu.

Trudo je rekao da je do izvinjenja trebalo mnogo ranije da dođe.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Hitler je "posmatrao dok smo im mi odbijali vize, ignorisali njihova pisma i uskraćivali im prijem", rekao je Trudo u parlamentu.

On je dodao da gotovo da nema sumnje da je "naše ćutanje omogućio nacistima da ostvare svoje "konačno rešenje" takozvanog jevrejskog problema".

"Mi smo dozvolili da anti-semitizam uzme maha u našim zajednicama i postane naša zvanična politika. Gajiti takvu mržnju i ravnodušnost prema tim izbeglicama značilo je podeliti moralnu odgovornost za njihovu smrt", dodao je Trudo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grizodušje od 70 leta: Kanadski premijer se izvinio Jevrejima zbog greha iz Prvog svetskog rata

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Nov.2018

Kanadski premijer Džastin Trudo formalno se izvinio u ime svoje zemlje zbog toga što je 1939. godine odbila da primi brod pun jevrejskih izbeglica koji su bežali iz nacističke Nemačke..Brod "Sent Luis" prevozio je 907 nemačkih Jevreja a odbili su da ga prime i Kuba i SAD, prenosi AP...Putnici su...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.