Izvor: B92, 02.Nov.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kalkum: Previsoke cene grejanja

Beograd -- Nemački stručnjak za daljinske sisteme grejanja Bern Kalkum smatra da su cene grejanja u Srbiji i drugim balkanskim zeljama visoke u odnosu na kvalitet usluga.

Kalkum je za novi broj magazina Enerdžiobzerver kazao da su cene na Balkanu visoke ako se uporede sa kvalitetom usluga grejanja u zemljama zapadne Evrope, gde komapnije nude više komfora potrošačima i grejanje tokom cele godine.

"Cene grejanja su visoke zbog neefikasnosti i velikih gubitaka u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sistemima koje su posledica zastarele tehnologije i nedovoljnog održavanja zbog manjka novca. Nedostak novca bio je posledica tarifa koje nisu pokrivale troškove", kazao je on.

Prelaženje sa starog sjedinjenog tarifnog sistema, ocenio je Kalkum, na naplatu grejanja na osnovu potrošnje rezultira štednjom energije od 20 do 30 odsto. "Mogu se postići i veće uštede za toplu vodu, ali većina kompanija u Srbiji to ne podržava", naveo je on.

Prema oceni nemačkog eksperta, situaciju sa daljinskim grejanjem u Srbiji dodatno komplikuje potencijalni sukob interesa opština, koje su istovremeno vlasnici toplana, regulatori tržišta, ali i političke institucije koje brinu o glasačkom telu.

Kalkum je naveo da opština kao vlasnik mora da brine o pravilnom funkcionisanju i finansijskom stanju toplana, kao regulator bi trebalo da odredi pravu tarifu na osnovu svih cena, ali kao politička institucija brine o dobrobiti glasača.

"Dobrobit glasače se često izjednačava sa niskim cenama, što je, zapravo, kratkoročan pogled", upozorio je Bernd Kalkum, poznavalac prilika u daljinskim sistemima grejanja na Balkanu.

On je kazao da bi zemlje Balkana trebalo da imaju u vidu direktivu Evropske unije, koja preporučuje da se naplata cena grejanja, hlađenja i tople vode obračunava prema ostvarenoj potrošnji.

Celokupan sektor daljinskog grejanja u Srbiji, čini 56 toplana sa instalisanim kapacitetom od oko 6.500 megavata, navodi magazin Enerdžiobzerver.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.