Izvor: Blic, 02.Nov.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Cene grejanja u Srbiji visoke u odnosu na kvalitet"

Nemački stručnjak za daljinske sisteme grejanja Bern Kalkum ocenio je da su cene grejanja u Srbiji i drugim balkanskim zemljama visoke u odnosu na kvalitet usluga.



Kalkum je za novi broj magazina Enerdžiobzerver kazao da su cene na Balkanu visoke ako se uporede sa kvalitetom usluga grejanja u zemljama zapadne Evrope, gde kompanije nude više komfora potrošačima i grejanje tokom cele godine.

"Cene grejanja su visoke zbog neefikasnosti i velikih gubitaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u sistemima koje su posledica zastarele tehnologije i nedovoljnog održavanja zbog manjka novca. Nedostak novca bio je posledica tarifa koje nisu pokrivale troškove", kazao je Kalkum.

Prema oceni nemačkog eksperta, situaciju sa daljinskim grejanjem u Srbiji dodatno komplikuje potencijalni sukob interesa opština, koje su istovremeno vlasnici toplana, regulatori tržišta, ali i političke institucije koje brinu o glasačkom telu. Kalkum je naveo da opština kao vlasnik mora da brine o pravilnom funkcionisanju i finansijskom stanju toplana, kao regulator bi trebalo da odredi pravu tarifu na osnovu svih cena, ali kao politička institucija brine o dobrobiti glasača.

Celokupan sektor daljinskog grejanja u Srbiji, čini 56 toplana sa instalisanim kapacitetom od oko 6.500 megavata, navodi magazin Enerdžiobzerver.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kalkum: Previsoke cene grejanja

Izvor: B92, 02.Nov.2008

Beograd -- Nemački stručnjak za daljinske sisteme grejanja Bern Kalkum smatra da su cene grejanja u Srbiji i drugim balkanskim zeljama visoke u odnosu na kvalitet usluga... Kalkum je za novi broj magazina Enerdžiobzerver kazao da su cene na Balkanu visoke ako se uporede sa kvalitetom usluga grejanja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.