KRIK: Milenijum tim ustupio audi i stan bratu Siniše Malog

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Jul.2019, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRIK: Milenijum tim ustupio audi i stan bratu Siniše Malog

Rođeni brat ministra finansija Siniše Malog Predrag Mali već pet godina vozi "audi" u vlasništvu firmi srpskih biznismena Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka, objavio je danas KRIK.

Automobil je najpre bio u vlasništvu njihove poznate firme "Milenijum tim" angažovane na najvrednijim državnim projektima, uključujući i "Beograd na vodi", a zatim je preregistrovan na njihovu drugu kompaniju "KBV datakom".

Sem >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << automobila, biznismeni su ustupili i stan u kojem je stanovala devojka Predraga Malog, piše KRIK.

Nekoliko stručnjaka reklo je za KRIK da se takav vid ustupanja automobila i nekretnina može tumačiti kao klasičan primer korupcije.

Predraga Malog, brata Siniše Malog, policija je zaustavila 26. decembra 2014. dok je vozio automobil "Milenijum tima", i utvrđeno je da je bio pod dejstvom alkohola.

Istim "audijem", tri meseca ranije, Predrag Mali vozio je svog prijatelja Andreja Vučića, brata predsednika Srbije, u danu održavanja Parade ponosa kada ih je pretukla grupa žandarma. Prilikom davanja iskaza u vezi sa tim incidentom, kako Krik navodi, Mali je slagao tužioca da je "audi" njegov. Ta kola Predrag Mali vozi i danas.

Novinari KRIK-a videli su ga 5. juna ove godine kako isti "audi a6" parkira u garažu zgrade u kojoj stanuje.

Kada je krenuo da izlazi iz automobila, pitali su ga kako to da godinama vozi kola u vlasništvu firmi srpskih biznismena. Mali je kratko odgovorio da "to nije tačno" i zatvorio pokretna vrata garaže. Do objavljivanja ovog teksta, brat ministra finansija nije odgovorio na pozive i poruke novinara KRIK-a.

Vozilo, međutim, nije jedino što su ovi biznismeni ustupili Predragu Malom.

U dupleksu na Voždovcu, koji se nalazio u vlasništvu "ćerke firme" "Milenijum tima", do 2016. godine stanovala je tadašnja devojka Predraga Malog, Vanja Grujić – direktorka Zavoda za izgradnju Grada Beograda. U tom stanu je, pre više od tri godine, izvršila samoubistvo. Imala je dvadeset i pet godina. Mediji nisu izvestili o tom slučaju. Automobil i stan pokazuju dugogodišnju vezu između brata aktuelnog ministra finansija Siniše Malog i moćnih domaćih biznismena čija firma dobija milionske poslove od države, piše KRIK.

Bošnjakov i Vujkov "Milenijum tim" angažovan je na jednom od najpoznatijih građevinskih projekata u državi – "Beogradu na vodi", koji je sa partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ispregovarao upravo Siniša Mali.

Policajci su saslušavali predstavnike te kompanije u istrazi čuvenog rušenja u Savamali, jer je jedan od svedoka rekao da su bageri koji su srušili ceo kvart došli sa njihovog gradilišta.

Kompanija je poznata i po tome što je radila gasifikaciju opština Smederevo i Grocka, dva posla koja su ukupno vredna oko 60 miliona evra, a nedavno je dobila da gradi stanove za pripadnike službi bezbednosti u Nišu i Vranju za 15 miliona evra. Osim toga, učestvovala je i u desetinama drugih poslova, a njeni prihodi iz godine u godinu skaču.

Njihova druga firma "KBV datakom", na koju se takođe vodio "audi a6", prekopala je širi centar Beograda kako bi postavila optičke kablove za državnu telekomunikacionu kompaniju Telekom Srbija. Sarađivala je i sa Telekomovom najvećom konkurencijom – SBB-om. Radila je i na projektovanju magistralnog gasovoda "Južni tok" čija izgradnja nikada nije realizovana.

Stručnjaci sa kojima su novinari KRIK-a analizirali taj slučaj upozoravaju da postoji velika sumnja da je u pitanju korupcija i ističu da bi više institucija moralo da reaguje.

"Ovaj slučaj koji ste istražili je tipičan primer trgovine uticajem – to je firma koja dobija najznačajnije poslove, a brat Siniše Malog od njih dobija darove", rekao je Čedomir Čupić, nekadašnji predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

On je kazao i da bi tražio da se taj slučaj ispita i istraži da je još u agenciji i napomenuo da bi tužilaštvo trebalo da reaguje.

Bošnjak i Vujko nisu pristali na intervju za KRIK, ali je marketinška služba "Milenijum tima" pismeno odgovorila na pitanja koja su im poslali novinari, ističući da su "kvalitet, pouzdanost i odgovornost jedini kriterijumi po kojima 'Milenijum tim' dobija poslove".

"U potpunosti odbacujemo navode da smo bilo šta ustupili ili poklonili Predragu Malom, s kojim kompanija nema nikakve odnose. Zgrada o kojoj govorite građena je 2009. godine, svi stanovi su prodati i nemamo evidenciju ko u njima stanuje. Gospodina Sinišu Malog, kao i mnoge druge predstavnike izvršne vlasti smo imali prilike da upoznamo prilikom obilaska naših gradilišta.

Mimo toga, nemamo nikakve odnose", navodi se u dopisu, uz komentar da su pitanja o njihovom odnosu sa porodicom Mali "neumesna"

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Pećo: Prate novinare KRIK-a

Izvor: Danas, 23.Jul.2019, 11:26

Predrag Mali, brat ministra finansija, pet godina vozi auto u vlasništvu firme "Milenijum tim", otkrio je KRIK, a novinarka tog portala Dragana Pećo podsetila je danas za N1 da je predsednik Aleksandar Vučić pre mesec dana najavio da će oni pisati o bratu Siniše Malog, što navodi na sumnju da...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.