Joksimović i poslanici: Srbija konstruktivan partner EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2019, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović i poslanici: Srbija konstruktivan partner EU

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa delegacijom Senata Francuske, predvodi je Žak Mer, o Izveštaju EK, EI Srbije i saradnji dve države u tom procesu, rezultatima refomi, situaciji u regionu, bilateralnim odnosima i drugim temama.

Joksimovićeva je zahvalila na pomoći i podršci koju Francuska pruža Srbiji u procesu pristupanja. Istakla je da je Srbija jasno opredeljena da sprovodi refome kojima se - primenom evropskih normi i vrednosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << modernizuju država i društvo. Posebno je, u tom smislu, u akcentovala reforme iz oblasti vladavine prava.

Kada je o Izveštaju EK o napretku reč, ministar je ocenila da je Srbija uradila više nego što je u njemu navedeno. Rekla je i da ćemo preporuke najozbiljnije shvatiti i primeniti i da je, generalno pozitivan, Izveštaj potvrdio jasnu reformsku opredeljenost naše države. Stoga, ona očekuje da kraja meseca, kada se i završava predsedavanje Rumunije Savetom EU, otvorimo najmanje dva - od pet poglavlja, za koja smo tehnički spremni.

Jadranka Joksimović naglasila je i da je Beograd spreman da nastavi dijalog čim Priština ukine odluku o uvođenju nelegitimnih tarifa na robu iz Centralne Srbije, ponovila je da smo opredeljeni za razgovore radi pronalaženja održivog i kompromisnog rešenja, ali i da druga strana - za razliku od Srbije, nije učinila ništa od prihvaćenog Briselskim sporazumom. Ministar je potvrdila i da se Srbija zalaže za stabilnost regiona koja je preduslov mira, saradnje i razvoja.

Predstavnici francuskog Senata konstatovali su da se Srbija potvrdila kao značajan faktor regionalne stabilnosti i saradnje, ali i da se pokazala kao pouzdan i konstruktivan partner EU. Senatori su ukazali da će Francuska nastaviti da podržava reforme - za koje kažu da daju rezultate, ali i da bi trebalo da budu intenzivirane.

Joksimović je naglasila da očekujemo da politika proširenja bude prepoznata kao deo liderskih kapaciteta i prednosti koje EU ima za jačanje uloge na globalnoj ravni, a ne kao problem i opterećenje ua EU.

Sagovornici su saglasni da se tradicionačno dobri i prijateljski odnosi dve države razvijaju na obostrano zadovoljavajući način, da se reflektuju i na ekonomske - to potvrđuju francuske investicije investicije u srpsku privredu, i da postoji interes da se razvijaju.

Joksimović i poslanici razgovarali su i o važnosti posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji koja je planirana za idući mesec, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.