Joksimović: Očekujemo objektivan izveštaj EP

Izvor: RTS, 21.Feb.2015, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: Očekujemo objektivan izveštaj EP

Ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović kaže za RTS da je dobro što je izvestilac EP Dejvid Makalister došao da se uveri kako Srbija napreduje u procesu evrointegracija. Otvaranje prvih poglavlja u prvoj polovini ove godine bio bi veliki uspeh, ističe Joksimović.
Jadranka Joksimović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da je dobro za Srbiju da ima izvestioca koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će u svom radu pokazati objektivnost kakvu je pokazao Dejvid Makalister.

"Razgovarao je sa svima, sa poslanicima, predstavnicima vlasti i opozicije, nevladinim organizacijama. Dobro je da je pokazao interesovanje da čuje kako Srbija napreduje u procesu evrointegracija, da kaže koje su zamerke i mislim da će na eksplicitan način potvrditi da je Srbija na ozbiljnom putu", rekla je Joksimović.
Kako je istakla, na putu Srbije ka EU od izuzetnog su značaja reforme, pre svega, državne administracije, ekonomskog upravljanja, kao i vladavina prava.
Govoreći o slobodi medijima, Joksimović je rekla da u Srbiji svako može da iznese svoju kritiku.
"To je tema koja je najčešće skpominjana. U društvu gde postoji cenzura medija ne možete o tome da pričate svaki dan. Sasvim je u redu iznositi kritike, nisam čula da postoje neke pretnje i mislim da su ta vremena iza nas", kaže ministarka.
Ističe da izveštaji iz EU nikada neće biti idealni, jer smo zemlja kandidat i moramo još mnogo toga da prođemo. Ipak, očekuje da će izveštaj EP na realan način oslikati sve ono dobro što je urađeno, pre svega u ekonomskom procesu.
Sve kritike ćemo uvažiti i nastojati da to ispravimo, rekla je ministarka.
Komentarišući zahtev za potpunom implementacijom Briselskog sporazuma, Joksimović je istakla da je Srbija započela implementaciju u svim oblastima - što kroz akcione planove, što kroz dogovore.
"Briselski sporazum je uvek bio težak za implementaciju, dogovor o pravosuđu je bilo teško postići, to je najteža tačka Briselskog sporazuma. Uložili smo veliki napor i trud da do tog dogovora dođe i mislim da ljudi u EU to vrednuju na pravi način i verujem da će to značiti otvoren put za otvaranje poglavlja 35", rekla je ministarka.
Kako je dodala, pitanje Zajednice srpskih opština će biti tema u sledećoj rundi dijaloga.
Joksimović kaže da bi bio veliki uspeh kada bismo do kaja prve polovine ove godine uspeli da otvorimo poglavlja 23 i 24.
"Mi već radimo akcione planove za poglavlja 23 i 24. Sutra to da završimo neće biti dovoljno - postoje procedure na terenu EU, u institucijama ti planovi moraju proći nekoliko faza - analize, različita tela. U svakom slučaju verujem da ako uspemo da otvorimo poglavlja u prvoj polovini ove godine, to bi bio veliki uspeh", kaže Joksimović.
Očekuje prepreke iz regiona, pre svega iz Hrvatske koja, kako kaže, ima drugačiju politiku od Slovenije, koja podržava Srbiju na evropskom putu.
"To se dešava u procesu pregovora, manje više je svaka zemlja to imala. Mi ćemo pokušavati da zaštitimo naše interese", poručila je ministarka Joksimović.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Joksimović: Očekujem prepreke iz Hrvatske na putu Srbije ka EU

Izvor: Blic, 21.Feb.2015

Ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da se nada da će izveštaj Evropskog parlamenta (EP) o napretku Srbiji u evrointegracijama biti objektivan...- Verujem da će izveštaj biti prilično izbalansiran i da će još jednom potvrditi na vrlo ekspilicitan...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.