Izvor: B92, 01.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori se ponavljaju na šest mesta

Beograd -- Rok za konstituisanje novog saziva skupštine biće pomeren pošto je RIK odlučio da izbori budu ponovljeni na 6 biračkih mesta.

RIK je time delimično usvojio prigovor Srpske radikalne stranke i liste Mađarska sloga koje su zahtevale ponavljanje izbora na ukupno 15 izbornih mesta. Izbori će biti ponovljeni u opštinama Knjaževac, Vršac, Šabac, Senta, i na dva izborna mesta u opštini Lipljan, na kojima je registrovano ukupno 4.124 birača.

RIK je tu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odluku doneo većinom glasova na sednici, koja je danas održana u proširenom sastavu.

Na ponovljenim izborima, na šest biračkih mesta, samo bi koalicija Mađarska sloga mogla da osvoji jedan poslanički mandat, ali je verovatnoća da se to dogodi "zanemarljivo mala", izjavio je večeras direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović.

"Mađarska sloga bi mogla da osvoji mandat tako što bi umesto 25 glasova, koliko je dobila na izborima 21. januara, dobila 1.500 glasova", rekao je Vukmirović.

"Formalno pravno, mi nemamo konačne rezultate izbora, tako da rokovi za konstituisanje narodne skupštine i izbor vlade počinju iz početka, i sve se produžava za 2 do 3 nedelje. Rezultati se ne mogu mnogo promeniti, samo teorijski - neko može dobiti a neko izgubiti 1 mandat", rekao je za B92 Dragor Hiber, stručnjak za ustavno pravo.

Portparol RIK-a Miodrag Petrović rekao je novinarima da je novi rok za predaju lista poslaničkih mandata 22. februar, a rok za podnošenje izveštaja o finansiranju stranačkih kampanja 18. februar.

Petrović je rekao da su sve stranke podnele izveštaj o finansiranju u zakonskom roku, do 31. januara, ali da će svi podnosioci izbornih lista biti obavešteni da mogu da povuku te izveštaje i dostave nove, jer će imati "dodatne troškove" zbog ponovljenih izbora.

Prema njegovim rečima, odlukom o ponavljanju izbora, van snage je stavljen konačan izveštaj RIK-a o rezultatima parlamentarnih izbora.

Petrović je rekao da će na ponovljenim izborima moći da glasa 4.124 birača, što je manje od jednog promila od ukupnog broja birača u Srbiji.

Na ponovljenim izborima boja glasačkih listića biće drugačije boje nego na izborima održanim 21. januara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.