Izbori na Kosovu i Metohiji

Izvor: RTS, 15.Nov.2009, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori na Kosovu i Metohiji

Na lokalne izbore na Kosovu i Metohiji izašao mali broj Srba, rekao ministar Goran Bogdanović i ocenio da se ogromna većina pridržavala stava Vlade Srbije da nema uslova da se učestvuje na ovim izborima.

Na Kosovu i Metohiji danas su održani lokalni izbori, prvi koje su samostalno organizovale privremene kosovske institucije.

Centralna izborna komisija Kosova saopštila je da je na opštinske izbore na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kosovu ukupno izašlo 45,36 odsto birača. Predsednica CIK-a Nesrin Ljušta je na konferenciji za novinare rekla da su na izbore izašla 709.362 birača.

Prema rezultatima, najniži izlazak je u opštinama na severu Kosova. U Leposaviću je glasalo 0,83 odsto birača, u Zubinom Potoku 6,64 a u Zvečanu je glasalo 0,75 odsto birača.

U Gračanici je izlaznost bila 23,63 odsto, u Ranilugu 13,89, dok je u Klokotu glasalo 25,39 odsto registrovanih glasača.

Najviše glasača izašlo je u opštini Srbica - 66,56 odsto. Ljušta je rekla da je proces glasanja protekao mirno i bez incidenata.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da je na izbore, koje je označio kao nelegalne, izašao mali broj Srba i ocenio da se ogromna većina pridržavala stava Vlade Srbije da nema uslova da se učestvuje na ovim izborima.

Kada su postali svesni te činjenice, organizatori izbora pribegli su manipulacijama i nelegularnim radnjama kako bi uvećali tobožnji odziv srpskih glasača, naveo je Boganović. On je u saopštenju dodao da ni te brojne manipulacije i zloupotrebe sa glasačkim listićima ne pomažu da se promeni činjenica da je odziv Srba mali.

Sada je svima jasno, smatra Bogdanović, da srpska zajednica nije htela da pristane na unapred dodeljenu ulogu, da ona bude ta koja će nezakonitim izborima pružiti legitimnost.

Izbori su održani na oko 2.250 glasačkih mesta širom Kosova i Metohije. Pravo glasa imalo je oko 1,5 miliona birača, koji su glasali za predsednike i članove skupština u 36 opština. Izbore je nadgledalo oko 21.000 domaćih i međunarodnih posmatrača.

Za izbore se ukupno prijavilo 74 partije, nezavisnih kandidata, udruženja građana i koalicija. Od toga, 34 subjekta su bila iz albanske zajednice, 22 iz srpske, sedam bošnjačke, po dva iz aškalijske i crnogorske i po jedan iz egipćanske, goranske i romske zajednice.

Među prijavljenim srpskim strankama nije bilo onih koje učestvuju u radu srpskog parlamenta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lokalni izbori na Kosovu

Izvor: Radio 021, 15.Nov.2009

Na Kosovu se danas održavaju lokalni izbori, prvi koje samostalno organizuju kosovske institucije. Izbori se održavaju u 36 opština, među kojima su i tri nove - Gračanica, Klokot i Ranilug, u kojima Srbi čine većinu stanovništva.

Nastavak na Radio 021...

Danas lokalni izbori na Kosovu

Izvor: SrbijaNet.rs, 15.Nov.2009

Na Kosovu se danas održavaju lokalni izbori, prvi koje samostalno organizuju privremene kosovske institucije. Izbori se organizuju u 36 opština, medju kojima su tri nove. To su Gračanica, Klokot i Ranilug, u kojima Srbi čine većinu stanovništva.     Za izbore su

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Slaba izlaznost na kosovskim izborima

Izvor: Mondo, 15.Nov.2009

Na Kosovu i Metohiji su u 19 časova zatvorena birališta na kojima se glasalo za lokalne organe vlasti, na izborima koje su prvi put raspisale privremene kosovske institucije. Izbori su protekli mirno i uz slabu izlaznost građana, posebno Srba.

Nastavak na Mondo...

Slaba izlaznost na severu Kosova

Izvor: S media, 16.Nov.2009, 06:51

Na Kosovu i Metohiji juče su održani lokalni izbori, prvi koje su samostalno organizovale privremene kosovske institucije. ..Centralna izborna komisija Kosova saopštila je da je na izbore na ukupno izašlo 45,36 odsto birača...Prema rezultatima, najniži izlazak je u opštinama na severu Kosova....

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.