Investitorima vlasništvo nad zemljištem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2009, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Investitorima vlasništvo nad zemljištem

BEOGRAD - Srbija je ostala jedina zemlja u Evropi u kojoj investitori ne mogu da ostvare svojinu nad građevinskim zemljištem, što će promeniti zakon o uređenju prostora i izgradnji, izjavila je danas Tanjugu pomoćnica ministra životne sredine i prostornog planiranja Aleksandra Damjanović-Petrović.

Taj zakon, koji je vlada utvrdila na prošloj sednici i koji bi trebalo da bude usvojen u skupštini do kraja jula, pružiće mogućnost investitorima da budu vlasnici zemljišta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na kojem grade objekte.

"Svako će biti vlasnik onoga što plati i tu se neće praviti nikakva razlika. Sada imamo pravo korišćenja koje je jedno kvazi svojinsko ovlašćenje, koje nijednom stranom investitoru ne možete da prepričate niti da mu opišete ovlašćenja na osnovu toga", istakla je pomoćnica ministra Damjanović-Petrović.

Tržišna cena

Pomoćnica ministra je rekla da na osnovu tog prava može da se gradi i prodaje, ali da, opet, nije i pravo svojine.

Po novom zakonu vlasnici preduzeća, koji su tokom privatizacije stekli pravo korišćenja zemljišta moraće da kupe tu zemlju po tržišnoj ceni da bi postali njeni vlasnici, što je u javnosti predstavljeno kao obračun sa tajkunima.

Povodom prigovora da bi "lovatori" mogli tako da pokupuju građevinsko zemljište, kao i da je reč o ispravljanju privatizacija koje su tada sprovedene u skladu sa važećim zakonom, Damjanović-Petrović je istakla da tu nije reč o revanšizmu "već o pukom usklađivanju sa Ustavom".

"Legitimno je pravo svake države da se ponaša u skladu sa Ustavom. Ustav Srbije je propisao da na gradskom građevinskom zemljištu može da postoji privatna, javna i zadružna svojina i mi smo morali da uskladimo naše odredbe sa Ustavom", rekla je ona.

Prema njenim rečima, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja samo "promoviše i uspostavlja režim svojine nad zemljištem koji je Ustav naložio, a zavisno od vrste sticanja, odnosno pribavljanja tog zemljišta zavisiće i naknada za pojedinačne korisnike".

Pravo svojine

Damjanović-Petrović je kazala da će to ministarstvo pokušati da svi oni koji su stekli pravo korišćenja na isti način steknu pravo svojine nad zemljištem.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije će uredbom, koja treba da bude doneta u roku od šest meseci, propisati na koji način će, zavisno od osnova sticanja, biti utvrđena visina naknade za konverziju prava korisćenja u pravo svojine.

Usvajanje tog zakona, kako je najavilo resorni ministar Oliver Dulić, predstavljaće vladin odgovor svima koji su mislili da će privatizacijom jeftino doći do građevinskog zemljišta i polovina tih prihoda biće namenjena lokalnim samoupravama za izgradnju infrastrukture, a polovina Fondu za restituciju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Investitorima vlasništvo nad zemljištem

Izvor: RTS, 12.Jul.2009

Zakon o uređenju prostora i izgradnji, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja jula, pruža mogućnost investitorima da budu vlasnici zemljišta na kojem grade objekte. Uredbom će biti propisana visina naknade za konverziju prava korišćenja u pravo svojine...Srbija je ostala jedina zemlja u Evropi...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.