Inspekcija kontroliše poreklo voća i povrća

Izvor: Vesti-online.com, 21.Maj.2014, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inspekcija kontroliše poreklo voća i povrća

Fitosanitarna inspekcija obavlja intezivne kontrole porekla voća i povrća kako se u prodaji ne bi pojavili poljoprivredni proizvodi koji su bili u kontaktu sa vodom iz poplavnog talasa, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Kontroliše se voće i povrće na pijacama, kako bi se utvrdilo poreklo (Foto: Ilustracija)

 

Kako se navodi, u toku su kontrole na kvantaškim i zelenim pijacama u celoj Srbiji, koje se obavljaju po preporukama Instituta za javno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zdravlje kada je reč o upotrebi primarnih poljoprivrednih proizvoda.

 

Navodi se da je uspostavljena puna saradnja sa kriznim štabovima u cilju pravovremenog obaveštavanja stanovništva a posebno poljoprivrednih proizvođača.

Inspekcija aktivno obilazi ugrožena područja, prikuplja podatke, informiše poljoprivredne proizvođače o preporukama Instituta zajavno zdravlje i nalaže sprovođenje potrebnih mera, saopstilo je Ministarstvo poljoprivrede.

 

Na terenu se, kako se ističe, preduzimaju mere kako na osnovu informacija prispelih iz kriznih štabova ali i po pozivu građana.

 

Fitosanitarna inspekcija juče je na osnovu preporuka Instituta za javno zdravlje upozorila poljoprivrednike koji se vraćaju na svoja imanja sa kojih se voda povlači, da ne ubiraju useve poljoprivrednih kultura koje su bile u kontaktu sa vodom iz poplavnog talasa i ne koriste ih za ishranu, a u cilju sprečavanja pojave crevnih zaraznih bolesti.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.