Indija planira da pošalje čoveka u svemir do 2022.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Avg.2018, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indija planira da pošalje čoveka u svemir do 2022.

Indija će do 2022. godine poslati u svemir svoju prvu letelicu sa ljudskom posadom, izjavio je danas indijski premijer Narendra Modi.

Kako je rekao, time će Indija postati četvrta nacija koja je poslala muškarca ili ženu u svemir nakon Rusije, Sjedinjenih Država i Kine, prenosi AP i dođe da je svemirska kapsula koja će prenositi indijske astronaute testirana pre nekoliko dana.

Modi je to najavio u svom posljednjem govoru u svojstvu premijera povodom indijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Dana nezavisnosti, a pre opštih izbora koji bi trebalo da se održe početkom naredne godine.

"Indija je oduvek napredna u svemirskoj tehnologiji, a odlučili smo da će do 2022. godine, kad zemlja slavi 75 godina nezavisnosti, ili čak i pre toga, indijski sin ili ćerka ići u svemir sa nacionalnom zastavom u rukama", rekao je Modi.

Prvi Indijac u svemiru bio je Rakesh Šarma koji je 1984. učestvovao u jednoj svemirskoj misiji Sovjetskog Saveza.

Indija se nada da će predstaviti tehnološke mogućnosti za istraživanje solarnog sistema, dok istovremeno koristi istraživanja iz svemira i drugde kako bi rešila probleme kod kuće.

Svemirski program vredan milijardu dolara godišnje već je pomogao u razvoju satelitskih, komunikacionih i daljinskog osetljivih tehnologija i korišćen je za merenje podzemnih nivoa vode i predviđa vreme u zemlji koje pogoduje stvaranju suše i poplava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.