Incko poništio zaključke Skupštine RS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2009, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incko poništio zaključke Skupštine RS

BANJA LUKA - Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko stavio je danas van snage zaključke Skupštine Republike Srpske u vezi s informacijom o efektima prenosa nadležnosti s RS na institucije BiH, koji su doneti 14. maja, a koji su stupili na snagu nakon objavljivanja u "Službenom glasniku" RS, prošle sedmice.

Kako je saopšteno iz Inckove kancelarije, kao konačni autoritet za tumačenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, visoki predstavnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je nakon detaljne pravne procene zaključio da usvojeni zaključi većinom nisu u skladu s Dejtonskim sporazumom.

Savet za implementaciju mira doneo odluku

Valentin Incko je rekao večeras da je odluku o stavljanja van snage zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske o prenosu nadležnosti sa Srpske na BiH doneo Savet za implementaciju mira na nivou ambasadora, dodavši da je protiv te odluke bio samo ambasador Rusije u BiH Konstantin Šuvalov.On je ocenio da je stavljanje van snage zaključaka parlamenta Srpske u političkom smislu najčistije rešenje, dodavši da su i Kancelarija visokog predstavnika i njeno pravno odeljenje mišljenja da su ovi zaključci neustavni sa stanovišta Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Incko je rekao da su mu premijer RS Milorad Dodik i predsednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić tokom današnjeg sastanka u Banjaluci rekli da se ne slažu sa njegovom odlukom, koju su ocenili kao nešto što je upereno protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Rekao sam da se mojom odlukom otvaraju nove mogućnosti da bi RS i njen narod mogli da se izjasne o tome. To može da se formuliše na različite načine, u vidu platforme ili rezolucije, ali da to mora da reši Skupština", rekao je Incko za Radio-televiziju RS.

Incko: Ugrožena podela nadležnostiU saopštenju se podseća i na stav institucija i zemalja članica Evropske unije da skupštinski zaključci nisu ustavni i dejtonski.

"Sprovođenjem zaključaka bila bi ugrožena podela nadležnosti između države i entiteta, pokušalo bi se Narodnoj skupštini Republike Srpske dati pravo veta u odlučivanju o pitanjima na nivou države, podrivale bi se konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine - dejtonske institucije, a odredilo bi se da su ovlašćenja visokog predstavnika neustavna", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, zbog toga je visoki predstavnik odlučio da upotrebi svoja ovlašćenja i stavi van snage zaključke Narodne skupštine RS, na osnovu bonskih ovlašćenja, koja su mu na raspolaganju.

Ističe se da ovom odlukom visoki predstavnik ne dovodi u pitanje pravo svakog od entiteta, konstitutivnih naroda ili ostalih koji žive u BiH, da definišu ili štite svoje interese.

"Političke stranke, politički predstavnici, druge institucije kao i pojedinci, naravno, imaju pravo da iznose svoje mišljenje i zaštite svoj dignitet, ali se to mora učiniti na primeran način", poručio je Incko.

"Stavljanjem van snage, odnosno anulacijom zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske i vraćanjem situacije, u pravnom smislu, na stanje od 13. maja 2009. godine, pre usvajanja zaključaka, visoki predstavnik je osigurao jasnu pravnu situaciju i kreirao atmosferu za konstruktivni dijalog između predstavnika svih naroda", kaže se u saopštenju.

Bošnjacima smeta što Srpska postoji

Izjava lidera SDA Sulejmana Tihića da nije zadovoljan odlukom visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da stavi van snage zaključke Narodne skupštine RS, jer, kako je rekao, nisu sankcionisani odgovorni za antidejtonsko djelovanje, pokazuje da Bošnjacima nije dovoljno šta god da visoki predstavnik u BiH uradi, jer je činjenica da Srpska još postoji, ocijenio je u izjavi Srni izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić."Ta izjava pokazuje i da se bošnjačka politička artikulacija neće zaustaviti na ovome", rekao je Vasić i dodao da je predstavnicima RS jasno s kim imaju posla i da takve izjave ne treba da iznenađuju.

Lider SDA Sulejman Tihić izrazio je nezadovoljstvo odlukom Incka da stavi van snage zaključke Narodne skupštine RS, dodavši da OHR i međunarodna zajednica, kako je rekao, gube autoritet zbog činjenice da nisu sankcionisani odgovorni za antidejtonsko djelovanje.

"Ovo daje pravo i drugima da se antidejtonski ponašaju, jer nema sankcija za to. Ovo pokazuje šta će se desiti ako se ukine OHR, jer ne postoji bosanskohercegovačka institucija koja će zaustaviti ili sankcionisati antidejtonsko djelovanje", rekao je Tihić za federalne medije.

Dodik: Visoki predstavnik ne može nametati zakonePredsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je odluka visokog predstavnika Valentina Incka da poništi zaključke Narodne skupštine RS u vezi sa Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlašćenja s RS na institucije BiH, neprihvatljiva i da nije u skladu sa demokratskom praksom, ali da RS neće odustati od zaštite svojih prava.

"Ne vidim osnove za takvu odluku ni u pravima ni u ovlaštenjima koje sam visoki predstavnik ima. Incko je rekao je ova odluka jedinstven stav svih predstavnika zemalja članica Savjeta za provođenje mira (PIK), osim ruskog ambasadora, i da je on na bazi tog stava i te saglasnosti doneo ovakvu odluku", naglasio je Dodik.

Premijer Srpske je najavio da će već danas, u konsultacijama sa predsednikom parlamenta Srpske Igorom Radojičićem i predsednika RS Rajkom Kuzmanovićem, zatražiti da se sastanu predsednici parlamentarnih političkih partija i da se razmotri novonastala situacija kako bi se došlo do jednog usaglašenog i sinhronizovanog odgovara na sadašnje stanje.

Imajući u vidu dosadašnju političku praksu, rekao je premijer Srpske, jasno je da je visoki predstavnik u prošlosti upotrebljavao bonska ovlaštenja, a jasno je i RS rekla da je protiv njih, jer to nije svojstveno zemljama koje su potpisale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, niti zemljama koje su iza sebe ostvarile nekoliko važnih izbornih ciklusa.

"To samo dodatno usložnjava nerazumevanje u odnosima u samoj BiH", konstatovao je premijer Dodik i naglasio da je osnov bonskih ovlaštenja potpuno sumnjiv sa stanovišta onoga šta piše u tim ovlaštenjima, jer su u prošlosti tumačena tako da su ih visoki predstavnici koristili bez ikakvih ograničenja za eliminaciju ljudi i proglašenje zakona.

Premijer Srpske je naglasio da visoki predstavnik ne može nametati zakone i da je RS protiv toga.

"U prošlosti je visoki predstavnik nametao zakone, počev od zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH. Aneks 10 Dejtonskog sporazuma jasno kaže da visoki predstavnik mora da odgovara stranama potpisnicama sporazuma, a RS je jedna od tih strana. Ovako smo dovedeni u poziciju da smo samo mesto za egzekuciju, a ne partneri kako je to predviđeno Dejtonskim sporazumom", konstatovao je premijer Dodik.

Šuvalov: Bez dijaloga sa parlamentom Srpske

Ambasador Ruske Federacije u BiH Konstantin Šuvalov izjavio je danas da je primena bonskog instrumenta neprihvatljiva za današnje vreme i ocenio da je preduzimanje vanrednih mera od visokog predstavnika pokušaj povratka u prošlost."Bilo koji takav pokušaj ne rešava problem, već stvara samo iluziju njegovog rešenja dodatno komplikujući stanje. Takvi pokušaji smetaju uspostavljanju samostalnog funkcionisanja bosanskohercegovačke državnosti", naveo je Šuvalov u pisanoj izjavi.

Šuvalov je naglasio da je nemoguće ne obratiti pažnju na činjenicu da su "bonska ovlaštenja" u slučaju stavljanja van snage zaključaka Narodne skupštine RS bila iskorišćena bez stupanja u direktan dijalog sa parlamentom Srpske na koji je on pozvao visokog predstavnika.

"Zaista smo zabrinuti time da je visoki predstavnik zanemario mogućnost pronalaska kompromisa tokom sednice Upravnog odbora Saveta za implementaciju Mirovnog sporazuma koja će biti održan u Sarajevu za nekoliko dana", naglasio je Šuvalov.

Srbi nisu manje vredan narod Na pitanje da prokomentariše zbog čega Incko nije prihvati razgovor sa poslanicima Narodne skupštine RS o zaključcima, predsednik Vlade RS je rekao da je očigledno da su mnogi savetovali Incka da ne dođe.

"I mi smo imali sugestije glavnih ambasadora kada je održavana Skupština da se ova tačka prolongira, a posle se ti ambasadori nisu pojavili. Očigledno su hteli da pokažu mišiće", rekao je premijer RS.

On je dodao da će RS, u svakom slučaju, nastaviti da se bori za prava koja pišu u Dejtonu, imajući u vidu činjenicu da je ona potpisala Aneks 10 Dejtonskog sporazuma, prema kojem je ona strana potpisnica.

"Mi imamo pravo da tumačimo aneks i mi ćemo tumačiti onako kako mi mislimo da treba da se tumači i da tačno kažemo da je nemoguća primena bonskih ovlaštenja, jer se ona ne odnosi na ova pitanja već sasvim druga kako je to i navedeno u Bonskoj deklaraciji. Isto tako, nemoguće je podržati zakone u Sudu i Tužilaštvu BiH, a strane potpisnice Aneksa 10 Dejotonskog sporazuma nisu se saglasile ni postigle sporazum da se to napravi. Prema tome, ta politika je politika svršenog čina i ona mora da prestane u BiH, a mi ćemo nastaviti da se borimo protiv takve politike", rekao je Dodik.

Na pitanje da li je Incko pretio smenama, premijer RS je rekao da nije bilo govora o tome i da bi to apsolutno prevršilo svaku meru.

"Vidimo mi da u Federaciji BiH postoji ostrašćena situacija u vezi sa RS. Oni bi hteli samo glave odsečene u RS, ali to bi bilo potpuno diletantski učiniti. Danas jesmo razgovarali o nepravednoj smeni Radislava Jovičića iz Sipe, jer ni deset dana od tada niko nije ponudio argumentaciju za takav čin. Ne može se na taj način više tolerisati ni jedno društvo niti jedan narod, smatrati ga manje vrednim da ne možete da dobijete ni argumente za smenu pričajući da je on prisluškivao međunarodnu zajednicu. Ako je prisluškivao, kako nije znao da će biti smenjen", zaključio je premijer Srpske.

Solana: Puna podrška Incku

Visoki predstavnik EU za inostranu politiku i bezbednost Havijer Solana u potpunosti podržava odluku predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka da poništi zaključke Narodne skupštine Republike Srpske o efektima prenosa nadležnosti sa RS na institucije BiH, navodi se u pisanoj izjavi Kristine Galjak, Solaninog portparola.Ona je navela da je odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o primeni bonskih ovlašćenja bila je jedina moguća, jer je, kako je istakla, sve ostalo već pokušano.

"Ovo je odluka i odgovornost OHR-a, a ne kompetencija EU, ali odluka ima našu punu podršku", navela je Galjakova u pisanoj izjavi.

Kuzmanović: Desilo se ono na šta samupozoravaoPredsednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović ocenio je da odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da stavi van snage zaključke Narodne skupštine RS o efektima prenosa nadležnosti sa Srpske na BiH predstavlja pobedu sile nad pravom i pravdom.

Kuzmanović je naveo da je odluka o stavljanju van snage zaključaka parlamenta Srpske, kao najvišeg zakonodavnog tela u Republici kojeg čine legalno izabrani predstavnici građana, nepotrebna, kontraproduktivna, neprimerena trenutnoj situaciji u BiH i višestruko negativna, ponovivši da u pomenutim zaključcima nije bilo nikakvih protivustavnih ili antidejtonskih elemenata ili namera, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću predsednika RS.

Predsednik RS je sa žaljenjem konstatovao da se desilo upravo ono na šta je upozoravao na početku mandata novog visokog predstavnika, odnosno da Incko podlegao pritiscima pojedinaca i grupa unutar OHR-a, ali i dela međunarodne zajednice koji, iz samo njima znanih razloga, pred sednicu Saveta za implementaciju mira ponovo pokušavaju da Srpsku okrive za opstrukciju i time stave u drugi plan sve negativne tendencije i suštinske probleme u BiH, za koje RS i njeni predstavnici nisu odgovorni.

"Odluka visokog predstavnika, zajedno sa nedavnom odlukom da smeni dva policijska funkcionera, loša je i sa aspekta vremena, jer se donosi u trenutku kada se čini napori na ispunjavanju uslova za liberalizaciju viznog režima i tranziciju OHR-a u Kancelariju specijalnog predstavnika EU", naveo je predsednik RS.

Kuzmanović je ocenio da ovaj potez visokog predstavnika vraća čitav proces odnosa u BiH znatno unazad, ako se ima u vidu činjenica da je BiH već potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i time, ali i ne samo time, dokazala da je sposobna da, u okviru sopstvenih institucija i kapaciteta, donosi odluke od ključnog interesa za budućnost zemlje.

On je dodao da su pozivanje na takozvana bonska ovlaštenja i njihova primena nespojivi sa demokratskim principima i institucijama, parlamentarnom demokratijom i težnjom BiH, čija je RS konstitutivni deo, da postane članica EU, kao zajednice slobodnih i demokratskih naroda i država.

"I pored svega, ova odluka visokog predstavnika neće nas obeshrabriti da i dalje provodimo i čuvamo Dejtonski mirovni sporazum i demokratskim sredstvima branimo naša Ustavom zagarantovana prava i nadležnosti", ocenio je predsednik Srpske.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.