Identifikovano 60 odsto žrtava Aušvica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Dec.2019, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Identifikovano 60 odsto žrtava Aušvica

Memorijalni centar i muzej Aušvic-Birkenau objavio je da je dosad identifikovano više od 60 odsto od oko 400.000 registrovanih zatvorenika u nacističkom logoru Aušvic.

Ta brojka ne uključuje skoro 900.000 Jevreja, deportovanih u Aušvic iz okupirane Evrope i odmah ubijenih u gasnim komorama, objavila je agencija DPA.

Muzej radi na utvrđivanju njihovog identiteta na osnovu popisa za transport, rekao je direktor muzeja Pjotr Civinski, naglašavajući misiju Muzeja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da se "u kolektivnoj svesti sačuva što je više moguće imena".

U maju iduće godine na internet stranici muzeja biće objavljeno više od 420.000 imena Jevreja sa popisa za transport koji su bili deportovani u taj logor, objavljeno je na veb stranici Muzeja.

U logoru Aušvic, jednom od najzloglasnijih koncentracionih logora nacističke Nemačke tokom Drugog svetskog rata koji je uspostavljen 1940. godine, ubijeno više od 1,1 ljudi, većinom Jevreja, a bilo u logoru je bilo zatočeno ukupno više od 1,3 miliona ljudi.

Sovjetska Crvena armija oslobodila je Aušvic 27. januara 1945. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Identifikovano više od 60 odsto zarobljenika iz Aušvica

Izvor: Blic, 28.Dec.2019, 01:43

Istraživači su do sada uspeli da identifikuju 60 odsto od ukupno 400.000 registrovanih zarobljenika u bivšem ozloglašenom nacističkom logoru Aušvic u Poljskoj, saopšteno je na internet stranici državnog muzeja Aušvic-Birkenau.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.