Izvor: Radio 021, 28.Dec.2019, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Identifikovano 60 odsto logoraša iz Aušvica

Memorijalni centar i muzej Aušvic-Birkenau objavio je da je dosad identifikovano više od 60 odsto od oko 400.000 registrovanih zatvorenika u nacističkom logoru Aušvic.

Ta brojka ne uključuje skoro 900.000 Jevreja deportovanih u Aušvic iz okupirane Evrope i odmah ubijenih u gasnim komorama, objavila je agencija DPA.

Muzej radi na utvrđivanju njihovog identiteta na osnovu popisa za transport, rekao je direktor muzeja Pjotr Civinski, naglašavajući misiju Muzeja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da se "u kolektivnoj svesti sačuva što je više moguće imena".

U maju iduće godine na internet stranici muzeja biće objavljeno više od 420.000 imena Jevreja sa popisa za transport koji su bili deportovani u taj logor, objavljeno je na veb stranici Muzeja.

U logoru Aušvic, jednom od najzloglasnijih koncentracionih logora nacističke Nemačke tokom Drugog svetskog rata koji je uspostavljen 1940. godine, ubijeno je više od 1,1 milion ljudi, većinom Jevreja, a u njemu je bilo zatočeno ukupno više od 1,3 miliona ljudi.

Sovjetska Crvena armija oslobodila je Aušvic 27. januara 1945. godine.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.