Hrvatska obnavlja proces protiv Trifunovića

Izvor: RTS, 28.Avg.2013, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska obnavlja proces protiv Trifunovića

Sud u Varaždinu doneo rešenje o obnavljanju procesa protiv generala nekadašnje JNA Vlada Trifunovića koji je osuđen za ratne zločine počinjene u Varaždinu 1991. godine. Rešenje doneseno na zahtev Trifunovića, javlja Hina.

Veće županijskog suda u Varaždinu donelo je rešenje o obnovi sudskog procesa za generala nekadašnje JNA Vladu Trifunovića, poslednjeg komandanta varaždinskog korpusa JNA, koji je osuđen za ratne zločine počinjene u Varaždinu 1991. godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Kako Hina saznaje u županijskom sudu, rešenje je doneseno na zahtev osuđenog Trifunovića, a novo suđenje čeka i osuđenog Berislava Popova, koji je takođe podneo zahtev za obnovu krivičnog postupka.

Popov je 1991. godine bio komandant kasarne Kalnički Partizani u Optujskoj ulici u Varaždinu.

Proces će se takođe obnoviti i za komandanta kasarne Jalkovečke žrtve Vladimira Davidovića, iako on nije podneo zahtev.

Zahtevu je udovoljeno zbog pojave novih dokaza i činjenica koje bi, da su bile poznate u vreme trajanja prvog sudskog procesa, bitno uticale na konačnu presudu, doznaje se na sudu.

Dodatno su ispitani svedoci Radimir Čačić i bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić koji su u svojim iskazima dali nove dokaze koji će u obnovljenom sudskom procesu najverovatnije ići u prilog osuđenima.

Čačić: JNA nije hteo da granatira civilne ciljeve

Po izjavi Čačića, nije postojala namera JNA da granatira civilne ciljeve u Varaždinu, dok su neki civilni ciljevi, poput pogona "Metalske industrije Varaždin" i civilne kuće u okolini kasarne u Optujskoj, bili vojni ciljevi, jer se u Metalskoj industriji proizvodilo oružje dok su se u privatnim kućama nalazili pripadnici Hrvatske vojske.

Čačić je u svom iskazu naveo da Trifunović nije tražio napad na varaždinski aerodrom, dok prema tvrdnjama Mesića, nije naredio borbena delovanja nasumice po civilima i po civilnim objektima i odbijao je naredbe Živote Avramovića, komandanta zagrebačke kasarne, za vojno delovanje po Varaždinu.

Dodatno su ispitani i Čedomil Cesarec, Stjepan Adanić, Ivan Rukljić, Mirko Ramušćak i Milan Lacković, saznaje Hina u sudu.

Trifunović, Popov i Davidović pravosnažno su osuđeni 1993. godine na Okružnom sudu u Varaždinu na ukupno 40 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Trifunović i Popov osuđeni su na po 15, a Davidović na 10 godina zatvora. Donošenjem rešenja varaždinskog županijskog suda o obnovi krivičnog postupka prekida se izvršenje pravosnažne presude.

Vlado Trifunović je na Vojnom sudu u Beogradu osuđen na 11 godina zatvora zbog podrivanja vojne i odbrambene moći JNA i činjenice da nije vojno delovao po Varaždinu. Berislav Popov je na istom sudu osuđen na šest godina zatvora jer se nije suprotstavio Trifunoviću i jer nije nastavio "vojno delovanje" po Varaždinu.

U ponedeljak je Okružni sud u Murskoj Soboti u Sloveniji nepravosnažno i u odsustvu osudio pukovnika JNA Berislava Popova na pet godina zatvora zbog napada JNA 1991. na civile kod Gornje Radgone dok je njemu nadređenog komandanta korpusa JNA u Varaždinu generalmajora Vlada Trifunovića oslobodio komandne odgovornosti.

Dvojica nekadašnjih oficira bivše JNA bila su optužena za kršenje međunarodnog prava na području Slovenije u vreme njenog osamostaljivanja krajem juna 1991. godine, preneli su tamošnji mediji.

Optužnica ih je teretila za ratni zločin protiv civila i kršenje međunarodnog civilnog i vojnog prava prilikom sukoba do kojeg je došlo kod Gornje Radgone, pri prodoru oklopne kolone JNA iz Varaždina prema graničnom prelazu s Austrijom.

Kolonu je vodio Popov, a u sukobu s teritorijalnom odbranom Slovenije poginulo je pet vojnika tadašnje JNA, dok je kolona delovanjem po civilnim ciljevima ubila dva civila i izazvala velika materijalna razaranja. Tužilac žarko Bejek rekao je da je zadovoljan presudom Popovu, dok će se žaliti na oslobađajuću presudu Trifunoviću.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Obnovljeno suđenje generalu Trifunoviću u Varaždinu

Izvor: Blic, 28.Avg.2013

Veće Županijskog suda u Varaždinu donelo je rešenje o obnovi sudskog procesa za generala nekadašnje JNA Vladi Trifunovića, poslednjeg komandanta varaždinskog korpusa, koji je osuđen za ratne zločine počinjene u Varaždinu 1991. godine, prenela je Hrvatska radio-televizija...Rešenje je doneto...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.